2011. július 27., szerda

Keresztes Lajos

   Keresztes Lajos született Alsósófalva, 1900. április 30., meghalt Budapest, 1978. augusztus 9., olimpiai bajnok birkózó.

   Talán már kevesen tudják a faluban, de a falu egy igazi olimpiai bajnok szülőfaluja is, amelyre nagyon büszke lehet. Bár a mob.hu honlapon azt olvashatjuk, hogy parajdi származású volt az immár 111 éve született Keresztes Lajos, igazából alsósófalvi, mely közigazgatásilag mai napig Parajdhoz tartozik.   

   Élettörténetét bárki elolvashatja a fenti linken ezért nem ismétlem ugyanazt. De kiemelném, hogy egész Európát bejárhatta ( 1921-től 1924-ig Svédországban, Finnországban, majd Németországban élt. . ), ami nagyon irigylésre méltó. Élete nem volt könnyű. Dönteni-e kellett a haza és a Németország közt. Döntésében szívére hallgatott és a hazáját választotta. Így lett többszörös magyar bajnok. 


Sporteredményei 

  • olimpiai bajnok (1928)
  • olimpiai 2. helyezett (1924)
  • Európa-bajnok (1925)
  • négyszeres magyar bajnok (egyéni: 1923, 1925 ; csapat: 1927, 1931)
  • német bajnok (1925)


" Az élet egyetlen célja, hogy azok legyünk, akik vagyunk, és azzá legyünk, akik lehetünk. "



Ő azzá lett, aki akart lenni : jó sportoló, magyar példakép. Az aktív sportolástól 1928-ban vonult vissza. 1946-tól a Budapesti Vasas-ban edzősködött, legismertebb tanítványa a kétszeres olimpiai bajnok Kozma István.


Hasonló tartalom : Keresztes Lajos birkózó olimpiai bajnok gyászjelentése

1 megjegyzés:

  1. Az Európai Sport Hagyományőrző Egyesület minden évben megemlékezik a Sóvidék olimpiai bajnokai: Keresztes Lajos parajdi és Lőrincz Márton korondi házánál. Semmilyen más küldöttség nem volt még ott. Képek itt a facbookon és www.zalasportert.ho oldalon.
    Blogra is beírtam de nem jelenik meg a bejegyzés.
    Kis János
    elnök

    VálaszTörlés