2011. augusztus 2., kedd

Kalendáriumok

   Régen az írni és olvasni tudó emberek közül is csak a módosabbak engedhették meg, hogy könyvet vásároljanak. A legtöbben a Magyar Református Naptárt vásárolták meg, ugyanis ez egyben volt naptár, vásárajánló és lelki olvasmány. Ezek mellett családi jegyzőkönyvként is szolgált, ahova minden fontos eseményt beleírtak. Dédszüleim és nagyszüleim hagyatéka, hogy két ilyen könyv is a tulajdonomban van. Bár piaci értékét nem tudom, számomra felbecsülhetetlen értékek a megsárgult, rozsdás lapjaival és alig olvasható jegyzeteivel, hiányos oldalaival. 

A teljes méretért kattintson a képre 

   Ez a kalendárium régiségét nem is tudnám megmondani, ha nem lenne az alábbi bejegyzés :


Juliska bére havi 500 lej
beállott 1927 április 11-én
Kivett:
1927 május 16-án ... 500 lejt
" jul. 26-án 384 " ( turó )   
" aug. 25-én 1000 
" dec. 17, 1950

   Tehát azt feltételezhetjük, hogy 1927 béli ez a könyv, amelynek lapját sok érdekes és számunkra talán lényegtelen információ is van. Ilyenek például, hogy mikor kell a Vénusz, Mars, Jupiter, Szaturnusz. Vagy a Merkulusz pozíciója. Időjárás előre jelzés egész évre Hershel szerint és tapasztalatok szerint. 

A teljes méretért kattintson a képre 



   Erről már biztosra tudjuk, hogy 1947 béli, amelyben Református, Római-katolikus, Görög névnaptár is van, időjárás előrejelzés a " Százéves Naptár " és ugyancsak Herchel szerint. Egy pár kiolvashatatlan jegyzet mellett, bele van írva, hogy mikor fojatott a sárga Gyöngyös és a piros tehén.

   Bár manapság nem sokan olvasnak könyvet és sokan nem tudják értékelni a lapjait, de ezek a megsárgult könyvek tartalmazzák a történelmünket, annak meséit, tényeit, tudományait. Kiállták az idő próbáit és itt vannak, hogy emlékeztessenek minket arra, akik és amik vagyunk. 





  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése