2011. augusztus 18., csütörtök

Felsősófalva

 
   Nincs örvendetesebb dolog odafent a mennyben, mint a testvéri szeretet. Legyen szó akár falu és falu testvérségéről. E két falu mindig szeretetben és békességben élt egymás mellett, így azt hiszem kevés ember számára mond újat, hogy nemcsak Alsósófalva szerepel a térképeken hanem tőle 1 km-re Felsősófalva is.

   1493-ban Soofalva néven szerepel. A település keletkezése viszont korábbi időszakra tehető, hiszen a jelenlegi református templom padlózata alatt az 1999-ben folytatott feltárás során egy 13. századi, a jelenlegi templomnál kisebb templom alapjai és színes freskó maradványai kerültek elő.

   1760-ban kezdődött meg az addig egységes Sófalva Alsó- és Felsősófalvára való szétválása. A sófalvi székelyek gyarapodásával nem csak Parajd vált ki 1669-ben, hanem néhány évtized múlva a lakosok egy része is átköltözött a Korond-patak bal oldalára, létrehozva így Alsósófalva települést. Alsósófalva (Kissófalva) 1803-tól vált ki a régi Sófalvából. Ettől az időponttól kezdik nevezni a régi Sófalvát Nagysófalvának, majd Felsősófalvának.



   A falutól északra emelkedő Kodáros-dombon a hagyomány szerint vár állott, melynek csekély nyomai vannak. Határában 1-3. századi római leletek kerültek elő. Kodáros-dombjának nyugati felén az 1970-es évekig látható volt egy 1,7 m széles és 1,7 m magas kő, melyen rovásírásos jelek voltak. Kodáros dombjának keleti oldalán a 19. század második felében egy barlangot ástak, mert azt hitték, hogy az egykori perzsa király Dárius itt rejthette el a kincseit. A helybéliek Kodáros barlangját Kodáros likjának vagy Kodáros likának nevezik.

   A falu egyik legnagyobb rendezvénye a  Székelyföldi Tánctábor. Az idén 2011. július 17-24 között, a XVII-dik alkalommal került megrendezésre a nagy sikernek és népszerűségnek örvendő tábor, ahol a résztvevők tánc és ének oktatásban vehetnek részt. 

Ajánlott oldalak : zalamedia.hu , felsosofalva.freewb.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése