2011. augusztus 17., szerda

A fenyő erdő


   Ma egy kis természet járó délutánt tartottunk azért, hogy önöket is elcsábítsuk egy kis kirándulásra a természetbe. A cél a képen látható erdő és a felette húzódó horizont volt.

   Ha már megunta, hogy minden nap a parajdi bányába látogasson, vagy ha ön szeret a természetben sétálni, akkor ez egy kiváló lehetőség. A horizontról látható a Sóvidék nagy része : Szováta, Parajd, Alsósófalva, Felsősófalva, Korond. A mi kirándulásunk 3 órásra sikeredet, amelyben volt kajapihenő és teafű gyűjtés is bőven.


   Mint ahogy a legtöbb határrésznek a Sóvidéken, így ennek is köze van a régi mondavilághoz. Úgy tartják, hogy Kincses Kodáros várának három alagútja volt a menekülésre. Ezek közül az egyik épp ide vezetett. Az intenzív talajmozgás miatt szinte biztosra vehető, hogy az egykori alagút már összeomlott. De sose lehet tudni, hogy egy újabb földcsuszamlás nem tárja-e fel előttünk az utat a temérdek kincshez, amely a föld mélyén rejtőzik.



  Helyenként kissé sziklás részek vannak, viszont ezeket érdemes kikerülni ugyanis nagyon omladékony kőzetről van szó. Még a síkos füves részen is könnyebb volt a gyaloglás.


   Az útvonal megtervezésekor a tövises részeket is figyelembe kell venni. Nem sok, de jelentős mennyiségben található egyes részeken. Ezeket ajánlatos szintén elkerülni.





   És ha végre felérünk, elénk tárul a Sóvidék. Az első képen Parajd látható, majd a Sószoros, Alsósófalva és végezetül pedig Felsősófalva és Korond követi. Ez az a táj, amely a Sóvidéki ember megélhetését jelentette és jelenti évszázadok óta. Itt élten elődeink, itt élünk mi is. Itt vagyunk otthon.  
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése