2011. augusztus 29., hétfő

Harom felett, Harom alatt

 
   Egy igazi természetjáró kirándulás minimum egy egész napos kell legyen. Ennek az igénynek megfelelően mi is készítettünk egy útvonalat és végig is jártuk, hogy most önöknek képekben bemutathassuk azt. A hely neve amelyet bebarangoltunk az a Harom-alja, Harom oldala, és Felső-Harom teteje. Egyes helyeken Haram néven említik.   

   Alsósófalvától nem messze található a Szépasszony-kútja. A mondás szerint nem ajánlatos az ifjú legényeknek itt tartózkodni éjfélkor vagy déli tizenkettőkor, mert a szépasszonyok nem hagyják azt szó nélkül. Ezt sok régi élménybeszámoló is tarkítja, melyek szerint általában az történt, hogy amint a kútból ivott , a szépasszonyok megfogták és nem hagyták, hogy abba hagyja az ivást. Hiába próbálta a legény el emelni a fejét a víztől, nem sikerült neki, mert a szépasszonyok fogták. 


   Ha az úton tovább haladunk a Korond-pataka folyása mentén nemsokára elérjük azt a helyet, ahol a  a Korond-vize találkozik a Kis-Küküllővel. Semmiképpen nem akartuk kihagyni ezt a gyönyörű partszakasz fényképezését és mivel nehezen tudtuk megközelíteni ezt a részt, így még vagy 100 métert is gyalogoltunk felfelé a folyón, kőről köre ugrálva, azt kockáztatva, hogy a fényképezőgépeink vizesek lesznek.





   Kedvünk támadt egy kicsit lehűsűlni ( lehűlni ), így belemerészkedtünk az általában kellemes hőmérsékletű folyóba. A Korond-patakáról tudni kell, hogy hőmérséklete változó. A gyorsabb részekben mindig hideg a víz, de a lassú folyású részek hőmérséklete megközelíti a külső testhőmérsékletet. Így az ilyen szakaszokon kellemesen lehet fürödni is.   



   A folyó után a magasabb fekvésű Harom-teteje felé vettük az irányt. Az ide vezető út legnehezebb szakasza egy másfél órás séta a meredek erdei úton haladva. Ha figyelmesek vagyunk sok mindent láthatunk az amúgy unalmasnak tűnő erdőben. Mi például láttunk szarvas és vaddisznó nyomokat és hallottuk, amint egy nyúl ugrál a sűrűben. Majd ha végre kiérünk, akkor ideje a megpihenésnek és a gyönyörködésnek. 
    




   A tetőtől kanyaros út vezet vissza a faluba, amely már a szemünk előtt pihenve várja, hogy hazaérjünk. Még egy pár képet készítettünk és elindultunk hazafele mi is. Ajánljuk önöknek, hogy ha valaki ide szeretne kirándulni, előbb kérdezzen meg egy szakértőt vagy helyi személyt, aki ismeri a környéket. Ugyanis nem egy turista útvonalról van szó és az erdőkben nem könnyű a tájékozódás.  


2 megjegyzés:

  1. Üdv!
    Egy igazi természetjárós túra valóban min. egy egész napos legyen, egyetértek! Sőt!
    Úgy az igazi, ha legalább egy éjszakát kint is töltünk a "vadonban"!

    VálaszTörlés
  2. Van egy olyan határrész, ahol egy egész életet le tudnék élni. Távol mindentől és mindenkitől. Nálunk csak ' A havas ' néven emlegetik. Parajdtól a Bucsin fele haladva jobbkézfelől terül el óriási területen. Hegyi levegő, hideg források stb... :)

    Sajnos nem tudok képeket mutatni, mert a nyáron nem jutottunk el oda is. De remélhetőleg a tavasszal elmegyünk.

    VálaszTörlés