2015. november 16., hétfő

Járd ki lábam, járd ki most ...

   Hagyományápolással tudjuk megtartani identitásunkat és közösségünket, és ez tudatos munkát feltételez. Sóvídéken igencsak tekintélyes múltja van a hagyományőrzésnek. Komolyan veszik, féltve őrzik és gondosan tovább adják a fiataloknak azokat az értékeket, melyeket nemzetünk hosszú évszázadok alatt átélt és megtartott. A múlt szombaton Felsősófalván szervezett néptánctalálkozó bizonyítéka a székely- magyar néphagyomány hagyatékának megőrzésére.

   November 7-én, szombaton, a Felsősófalvi Kodáros Egyesület és az Alapítvány a Magyar Népi Kultúráért szervezésében néptánctalálkozót tartottak a felsősófalvi Művelődési Házban. 4 sóvidéki és 3 magyarországi gyerek és felnőtt néptánccsoport mutatott be látványos és értékes folklórműsort a népi zene és tánc iránt fogékony közönségnek. Arról, hogy miként jött létre a rendezvény, Nyágrus László, a Felsősófalvi Kodáros Egyesület elnöke beszélt.

   A rendezvénynek az is célja volt, hogy a résztvevők megismerjék nem csak a környékbeli, de a magyarországi vendégtáncosok előadásmódját, népviseletét, táncait is. A néptánctalálkozóra érkező csapatok ittléte nem véletlen, a Vadrózsák Néptáncegyüttes, a Vadrózsák Néptáncegyüttes (Senior) Cavinton csoportja és a Monori Strázsák Néptáncegyüttes művészeti vezetője valamint egy táncosa is magyar gyökereket mondhat magáénak.

   A színes és eseménydús rendezvény a helyiek fellépésével kezdődött. Aprók és nagyok ropták a táncot, amúgy porzott a színpad a székely virtust hirdetve.

   Önöknek feltűnt, hogy mennyire különbözik a székely viselethez szokott szem számára a díszes kalocsai ruházat? Arra kértük képviselőjüket, mutassa be részleteiben is mit viselnek táncosaik.

   A másik kuriózum számunkra az volt, hogy mennyire összhangban tud lenni a vágott szemű taiwani fiatalember díszes kalocsai viseletével. Alig vártuk, hogy szóra bírjuk.

   Műsorunkból nem hiányozhat az ízelítő a fellépő vendégtáncosok produkciójából sem:

   Nemzetünk egyik legnagyobb kincse a magyar néptánc. Tartásával, formáival, sajátos lekületével messze kimagaslik más nemzet táncai közül, mert a magyar embernek a zene és a tánc a levegője, ebben érzi magát otthonosan és szabadon.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése