2017. november 24., péntek

A Parajdi Sószoros

A Sóháton főleg dolinák, víznyelők teszik változatossá a tájat, ezzel szemben a Só-szorosban – ahol a só kibújik az agyagrétegek alól – éles, lándzsahegyszerű tüskék, karr formák csipkéjének látványa fogadja a látogatót. A sós források mentén gyakoriak a sóvirágzások. A karr formákra és a sóvirágzásokra jellemző, hogy nem időtállóak, már az első nagyobb csapadékmennyiség módosítja, eltörli őket, helyükbe pedig újak születnek. A szikes talajon csak gyér, sótűrő növényzet telepszik meg, mint a a sziksófű (Salicornia europaea).


Muntele de Sare prezintă lumea sării la suprafaţă, diferitele forme de eroziune şi procese specifice apariţiei sării la suprafaţă. Canionul este partea vizitabilă a Rezervaţiei Muntele de Sare. Drumeţul va putea parcurge traseul de vizitare de cca 1.5 km lungime oprindu-se la cele 9 puncte informative.



The Salt-Gorge came into being thanks to human help: in early times, the exploitation of salt resulted in residual sumps that filled up with rain, then started to dissolve, gradually turning into lake-chains. The gorge appeared in the valley situated between these lakes, the Corund-creek also sheering its course in the same direction.




A Parajdi Sószoros

Programajánlók, kirándulások, szálláshelyek: www.sovidekiszallasok.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése