2011. augusztus 19., péntek

A múlt internetje

   Sokszor ha valami problémánk van, vagy csak kíváncsiak vagyunk valamire, egyből a számítógép elé ülve rákeresünk az interneten. Sokszor nem is kell keressünk, maguktól jönnek az ajánlatok: " Akar-e ön egészséges lenni ? " , " Akar-e ön meggyógyulni ?",  "Nyugodt, békés életet élni ? ". De mi volt nagyszüleink idejében? Nekik nem volt internet, csak könyvek adattak. Egy ilyen könyv került elő egy régi kredenc fiókjából.

   A címét vagy kiadási évszámát sajnos nem tudom megmondani, de akkori értéke kitűnik abból, hogy a már összeszakadozott lapokat valaki újra összefűzte volt.




* A teljes méretért kattintson a képekre.

   S mégis hogyan lehetséges az, hogy Istenben hittek és ilyeneket olvastak, mint pl : csillagjövendőlés, tenyérjóslás, horoszkóp? A válasz mai szemmel nagyon egyszerű. Mivel nem volt több információforrás, csak arra támaszkodhattak ami van. Azaz jelen esetben ez a könyv. Elolvasták majd kezdték vizsgálni az igazság tartalmát. Elolvasták, hogy mit kell tenni nagy vihar esetén s bevált. Mire lehet következtetni, hogy a könyv tartalma igaz. De akkor miért nem teljesül minden belőle? Azért mert félreértsük a szöveget vagy a történéseket. Biztos, hogy az is úgy van, ahogy le van írva csak mi nem értjük meg, mert egyszerű falusi emberek vagyunk.  

   Elődeinknek nem volt könnyű megbarátkozni a tanulás, a tudás gondolatával. Ők azt vallották, hogy dolgozni tudj és az elég. Szerencsére a sófalvi emberek azért fogékonyak voltak az új dolgokra és így ott tarthatunk most, ahol tartunk. Hisz önök az interneten keresztül olvashatják saját történelmüket. Ami meg elég nagy haladás, ahhoz képest, hogy mi volt 100 évvel ezelőtt. A régi gondolkodásra találó példaként most hadd idézzem dédnagyapámat : " Hej Károly, eztán most csak eljön a világvége. Ma három autó ment el az úton. Három darab. Ebből háború lesz. "
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése