2012. szeptember 22., szombat

Túrós laska

   A székely ember nagyon jól tudja, hogy az étel ízét az étel hozzávalói adják, na meg a háziasszony ügyes szorgos munkája. De az ő étvágya nem ettől jön meg. Az étvágyát, kérem szépen, a munka szeretete, az Istenbe vetett alázatos hite, és a szüntelen víg és harmonikus életvitele adja. Mindezeknek okáért nem elég egy székely étel receptjét leírni, mert annak az ételnek múltját, történelmét is tálalni kell. Ahhoz, hogy igazán jó étvággyal fogyasszuk el, ismernünk kell annak igazi értékét, nagyságát.

    Mai receptünk a túrós laska, túrós makaróni, túrós tészta névre hallgat. (Mindig próbálok többféle elnevezést is elmondani, hogy minél érthetőbb legyen.) 

A laska

  Mindjárt kezdeném is az első összetevővel  laskával. A laska, a tészta helyi, Erdélyben használatos elnevezése. Nagyszüleink idejében rendszerint mindenki maga készítette. Az évi szükséges mennyiség előállításán 2-3 napig is dolgoztak az asszonyok. Lakodalom előtt szintén napokig készítették a laskát, jókedvvel és szorgos asszonysereg segítségével.

  Rendszerint  kétféle laskát készítettek. A vékony-laska a húsleves fontos kelléke. Ennek vastagsága pár miniméter. A vastag-laska pedig 1 cm körüli vastagságú. A laska hosszát egyszerű szabállyal határozták meg.   Nem lehet hosszabb, mint a kézen az újak hossza. Azaz 10 cm hosszúság körül kellet feldarabolni.  Manapság nagyon sokan helyettesítik bolti tésztával, amelyből  a csőlaskát/csőtésztát gyakorta nevezik makaróninak.

A túró

  A túró már kevésbé ismert termék. Ehhez legelőbb egy képzeletbeli látogatást kell tegyünk a juhokhoz, amelyek pásztor felügyelete alatt egész évben a határban legelnek. A pásztor megfeji őket és sajtot készít.

   A túró alapanyaga a juhsajt. Ezt a háziasszony leőröli, majd jól megsózva összegyúrja. A túrót régen túrós-dézsában tárolták. Ettől a túró teteje kicsit megkékült, és megcsípősödött. De úgy tartották, hogy attól finomabb. Manapság mélyhűtőkben ( más szóhasználattal fagyasztókban) tárolják.

Túrós laskát

  Az étel elkészítése nagyon egyszerű, sőt azoknak se okoz gondot, akik nem jártasak a konyhában. Egy fazékba töltsünk vizet, amelybe tegyünk egy kis sót. A fővő vízbe tegyük bele a kívánt mennyiségű laskát/tésztát. Minél több víz van, annál jobban tud főni a laska. Közben kavarjunk egyet-egyet rajta, hogy ne ragadjon a fazék aljára. Túl sokat kavarni nem szabad, mert összetörik. Amikor puhára főztük szűrjük le a vizet róla, és utána adagoljuk hozzá a túrót tetszés szerint. A túró adagolása közben kevergessük, de csak óvatosan, hogy ne törjön össze. Az is fontos, hogy még melegében adagoljuk hozza a túrót, mert másképp nem olvad meg, és nem vegyül össze a laskával. 

Jó étvágyat mindenkinek !

Túrós makaróni sóvidéki túróval
Túrós makaróni sóvidéki túróval.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése