Turisztikai látványosságok

Parajdi sóbánya
   Parajdi sóbánya: Alsósófalvától pár km-re található a Parajdi sóbánya, amely évente több ezer látogatóval büszkélkedik. A föld alatt ma már nemcsak kezelőközpont található, hanem játszótér, templom, étterem és borpince is. Alsósófalvát Parajdtól csupán egy fahíd választja el. 


A sóhát   A sóhát: Annak ellenére, hogy a sóbányát sokan ismerik, kevesen tudnak arról, hogy a só nemcsak a föld alatt található meg. A sóhát különlegessége, hogy a Korond-pataka szó szerint ketté vágta a bánya fölött elterülő dombot. Az itt keletkezett sósziklák csodálni való képződmények. A képen látható szikla kitüremkedései az eső által keletkeztek és olyan élesek akár a borotva. Aggodalomra viszont semmi ok, biztonságos turistaösvény vezet a szoroson keresztül.


További információk, és részletes térkép érhető el ide kattintva.


A havas   A havas: A falunak nagy területe van, amelyet magas fekvése miatt, úgy hívnak a helyiek, hogy a havas. A falutól 15 km autózás majd 5 km séta. De a látvány ami ekkor tárul elénk, az megér 100 km gyaloglást is. Fenyőerdők majd mezők, amelyet ismét erdő követ. És ezek így kavarodnak amíg a szem ellát. Akkora forrás, hogy egy egész patak tör fel a föld alól. És síri csend egész nap. Távol a várostól, autóktól mindentől. Igazi éden.


Turulmadaras emlékmű  
    Turulmadaras emlékmű: A falu központjában található szobor a világháborúban meghalt katonákra emlékére van állítva. A szobor különlegessége, hogy ez az egyik legmagasabb turul madaras szobor egész Erdélyben.

Sükösd Ferenc emlékház

   Sükösd Ferenc emlékház: Alsósófalva híres szülötte, a remek festőművész emlékét őrzi e kis ház. Megtalálható itt pár rajza és életrajzi adatok is.   A Küsmödi-kő és a Siklódi-kő: Remek gyalogtúrákra ad lehetőséget a falu határában fekvő Küsmödi-kő (991 m) és a Siklódi-kő (1025 m). Mindkét képződmény vulkanikus tevékenység eredményének tudható. Orbán Balázs így ír a Küsmödi-kőről :

Küsmödi-kő
„A Barát-dülővel szemben magasul fel egy meredek oldalu trachyt sziklahegy, mely az atyhai Fiastetőnek észak-nyugati, küsmődi Nagy-kő-nek nevezett oldala.Ennek bajosan megközelíthető szikláiban egy szoba-nagyságú barlang van, melynek fölepét természetes szikla-oszlop tartja; régen erődített védhely volt, most sócsempészek búvóhelye.”


Korondi kerámia  
  Korond: ha van valaki aki a sóvidéken jár és valami különleges ajándékot szeretne hazavinni a szeretteinek, az  feltétlenül látogasson el Korondra, ahol szinte mindenki a helyi kézművességből és kereskedelemből él.
Rabsonné vára
   Rabsonné vára: Egy vár, amelyet egy bűvös kakas és macska épített. Egy tündér, amely még az ördöggel is alkut kötött. Kell-e ennél szebb hely egy kirándulásra? Bár manapság már szinte semmi sem maradt meg a várból, de az irdatlan mennyiségű kő és a gyönyörű táj szemet gyönyörködtetően hat mindenkire. Autóval is nagyon jól megközelíthető, csak egy kisebb távot kel gyalog megtenni.

Kincses Kodáros  Kincses Kodáros: egy hely ahol, a föld alatt temérdek kincset ástak el, a lejárót viszont senki sem találta meg. Az emberek elkezdték átvágni a sziklát a lejárót kutatva, de mindenkit megrémít a jóslat, miszerint az első aki megtalálja a kincset, az meghal. A barlang, amely az emberek kezemunkája, Felsősófalván található a falu közvetlen közelében.
Csiga-domb

   Csiga-domb: A Csiga-domb, helyi nevén Rakodó hegy 1980-tól földtani rezervátum. Másfél hektáron fekvő karbonát forráskúp-telep. Tulajdonképpeni centruma egy sós-meszes ásványvízforrás; az ásványvízből kicsapódó kalcit és benne foglalt aragonit-lerakodásából jött létre.Medve-tó
Szovátai sós tavak: Szováta a Sóvidék legnagyobb települése, és egyetlen városa a Kis-Küküllő felső folyása mentén. Köztudott, hogy tavairól messze híres. A legnevezetesebb a Medve-tó, mely értéke, hogy meleg vizű, heliotermikus tulajdonságú, azaz naptól melegedő és hőraktározó tó. Gyönyörű, festői környezetben, erdőkkel övezett dolinában fekszik, 502 méteren a tengerszint felett. Emellett ismertebb a Fekete-, Mogyorósi-, Vörös-, Zöld-, Piroska-, Rigó-tó, Sós árok, amelyek szintén sós tavak.


Alsósófalvai Falumúzeum
Alsósófalvai Falumúzeum: Az Alsósófalvára látogatók számára alakult falumúzeum betekintést nyújt a régi idők kézműves foglalkozásainak világába. Azt szeretnénk, hogy ez a Múzeum váljék a megtartó, emlékezés helyévé, olyan hellyé, ahol magunkra ismerhetünk, ahol lelkünk megnyugodhat, átélve egy lassúbb, erkölcsi értékekben gazdagabb kor hangulatát.


Keresztes Lajos Emléktábla
Keresztes Lajos Emléktábla: Születésének 115. évfordulóján állíttatta a Magyar Olimpiai Bizottság, a Magyar Birkózó Szövetség és a Nemzetstratégiai Kutatóintézett. Megtekinthető szülőfalujában, Alsósófalván, a művelődési ház falán.

Parajdi Wellness KözpontParajdi Wellness Központ

A hagyományos sós-termál-gyógyfürdővíz jótékony hatásait újra igénybe vehetik az érdeklődők egészségmegelőzés, -megőrzés és gyógyulás céljából.