A sóhát

Sósziklák a Sószorosban   Látogatást tettünk a falu mellett elterülő sóháton, mely immáron megújulva fogadja a látogatókat. Miután kedvesen elbeszélgettek velünk a turistavezető lányok és szórólappal is elláttak, a kölcsönösség jegyében mi össze szeretnénk gyűjteni minden olyan információt, amely a sóháttal kapcsolatos.Sósziklák a SószorosbanMi a sóhát?


   A sóhát az a nagy kiterjedésű különálló dombság, amelyet Parajd és a két Sófalva zár közre és éles sósziklák díszítenek . Ez alatt található meg a parajdi sóbánya, amely szintén nagyon sok látogatót vonz évente. 


Sósziklák a SószorosbanHogyan keletkezett?


   A szakértők azon a véleményen vannak, hogy valamikor egész Erdélyt víz borította majd mikor a víz vissza húzódott, kialakultak a nagy mennyiségű sótömbök Erdély szerte. Egy ilyen tömb a Parajdi sótömb, amelyet a Korond-pataka két részre oszt, ezáltal megalkotta a Só-szorost. A szoros maga elég tágas, így a folyó mindkét partján kényelmes sétálni. 


Milyen látványosságok vannak ?

   Nagyon szépek a sósziklák, amelyeken különböző természeti képződmények vannak. Ilyenek például a sókarrok és a sókarfiolok is. 

Sósziklák a Sószorosban   A sós iszapos tavakba meg nagy szeretettel mártóznak bele nemcsak a turisták de még a helybéliek is. A gyógykezelés általában abból áll, hogy az egész testet bekenik sós iszappal, majd hagyják megszáradni azt. Azután le lehet mosni, amelyre a legalkalmasabb a tavaktól pár lépésre folydogáló Korond-pataka. 

Sósziklák a Sószorosban Milyen szolgáltatások várnak a látogatókra ?

   Az egész turista útvonal nemrég lett akadálymentesítve. Az egész szakaszt sima ősvények, lépcsőszerűen kialakított emelkedők, a folyón átvezető kövek és híd alkotja. Az iszaptavacskák tisztán vannak tartva és van öltöző is. Továbbá minden egész órában egy turistavezető kíséri végig a látogatókat. 

Sósziklák a Sószorosban

Helyi érdekességek :

   A turista útvonal mentén található a bánya egykori bejárata. Az egész környék ki volt építve, amelyre régi fényképek a bizonyítékok. A sót lifttel húzták fel a föld alól lovak segítségével. Egyszerre körülbelül négy pár ló kellett, hogy a sót felhúzzák a föld alól. A só szállítására régen a Küküllő és a Maros szolgált. A sót ezáltal elúsztatták Magyarországra is. Az iparosodás után csillékbe rakva lovak húzták a parajdi vasútállomásig, ahol majd vonat szállította tovább. 


Sósziklák a Sószorosban   Mielőtt a Korond-pataka  eléri a Sóhátat, találkozik egy kisebb patakkal az Egressel, amely Alsósófalva felől ömlik a folyóba. Itt terül el az a rész, amelyet a helyiek Tekeres-tanya néven ismernek. Valamikor itt malom működött és egész családok laktak. Sajnálatos módon semmi se maradt fenn ebből, ugyanis a folyó ezen szakaszon  azóta medret változtatott és ma már több tíz méterrel is távolabb folyik az eredeti medrétől.    Kissé távolabb Parajdról Szováta fele találjuk azt a részt, amelyet sásverésnek neveznek. Úgy tartják, hogy ez a hely, azért kapta ezt a nevet, mert egyszer régen sáskaraj vonult felfelé az alföldről. A sáskaraj meg ahol elhalad semmi sem marad, ami növény. Hogy a sóvidékiek megelőzzék a nagy veszedelmet, összefogtak és csapdát állítottak. Az egész völgyet tele rakták száraz fűvel s ágakkal, majd mikor ideért a raj meggyújtották, ezáltal elpusztítva az egész rajt is.

Milyen mondák vagy legendák kapcsolódnak a Sószoroshoz?

Sósziklák a Sószorosban   Közvetlenül a Só-szoroshoz kapcsolódó mondákról nem tudunk de környék bővelkedik az effélékből : Kincses Kodáros , Rabsonné vára, Likaskő legendája, Firtos lova. Ezek mind-mind külön cikkekben olvashatóak :
(A Székelyföldi Legendárium azóta talált egy a Sóháthoz fűződő mondát, amint publikusan elérhető, mi is közzé tesszük.)


Hogyan lehet megközelíteni a Parajdi Sószorost?
  A sóhát autóval is megközelíthető aszfaltozott úton, de gyalog sem túl nagy távolság. A Sószoros alsó bejáratánál található egy híd, amelyen áthaladva egy nagy iskolacsengő található. Innen indul a tanösvény keresztül a szoroson. 

Harangláb
  Az útra ajánlatos vinni vizet, ugyanis az ottani források, mind-mind sós források. Az öltözködésre nem kell különösen figyelni, nyugodtan lehet az időjárásnak megfelelően öltözködni. Egyedül a lábbelit kell kicsit megválasztani. Továbbá érdemes még strandkellékeket vinni, amennyiben ki szeretnék próbálni az iszapfürdőt. A fenti sóhát térképet pedig bárki megvásárolhatja a Sószoros bejáratánál várakozó turistavezetőknél. 

További hasznos információk és felvételek érhetőek el ide kattintva.
Illetve: www.terjhazavandor.ro


Lovaglás a Parajdi Sószorosban


   2019 nyarától kezdődően egy nagyszerű, új lehetőség nyílik meg a kirándulók előtt, hisz mostantól akár lóháton is végig mehetnek a szoroson. Érdemes kipróbálni, a lovaktól nem kell félni, nagyon barátságosak.

Lovaglás a Parajdi Sószorosban
 

Látnivalók a Parajdi Sószorosban


Sókarfiolok

Sós talaj

A Korond-pataka a Sószorosban

Sós forrás

Sóformációk