2011. augusztus 1., hétfő

Firtos és Tartod - A likaskő legendája

   Úgy tartják, hogy még azokban az időkben amikor az Úristen megteremtette a világot és a tengervíz lefolydogált a hegyekről és kizöldültek a dombok, tündérek szálltak le az égből a hegynek tetejére. Amint letelepedtek elhatározták, hogy királynőjüknek várat építenek, ahol majd boldogan élhetnek. Nagy sürgés forgás közepette szépen el is kezdődött a várépítés.
   
   A szépséges  tündér-királykisasszonyt Firtosnak hívták, akinek volt egy leánytestvére, neve szerint Tartod, aki viszont átalkodott rossz teremtés volt, s mindig irigykedett Firtosra. Azt mondja egy nap Firtosnak Tartod : még ma estig szebb várat építek mind a tied és ráadásul a tiednek elvitetem az alapkövét. 
  
   Firtos vára még este előtt elkészült és a tündérek örömükben tüzeket raktak és táncot jártak. Ám éjfél tájt megjelent Tartod a gonosz tündéreivel és csakhamar kiszedték az alapkövet. Átfúrták és egy vasrúdra húzták, majd repültek máris vele Tartod vára felé. Amikor Korond fölé érkeztek egy kakas épp éjfélre kukorékolt. A kakasszótól a rúd kettétörött a kő meg leesett. És abban a pillanatban, hogy a kő földet ért, Tartod vára is összedőlt.

1 megjegyzés:

  1. Felvételek a Korondi Likaskőről:
    https://www.terjhazavandor.ro/a-korondi-likasko/

    VálaszTörlés