2015. június 9., kedd

Korabeli fotók kortárstalálkozókról és más eseményekről

  Az alábbiakban részleteket teszünk közzé a fotókat tartalmazó levelekből, amelyeket hűséges olvasónk, Szász Károly küldött nekünk, és még egyszer köszönjük szépen a felvételeket.

   Nekem, mint közel 17 éve nyugdíjasnak megadatott, hogy időmilliomosként aránylag sok időt töltsek a számítógép előtt. Ehhez hozzájárul egészségi állapotom romlása is, kevesebbet mozgok, a napi intézni valók mellett ritkán vagyok úton, pedig 34 év aktív munkaidő van a hátam mögött és ez idő alatt volt alkalmam utazgatni. Előbb 1965-68 között, mint a bákói filharmónia szimfonikus zenekara tagjaként, majd 30 évet a volt Marosvásárhelyi Állami Székely Népi-együttes, a mai Maros Művészegyüttes tagjaként mint hazai tájakra, szinte minden kis magyarlakta faluba, városba, de nemcsak és távolabbi helyekre is Európa több országába és távol-keleti országokba is eljutni.
   Már régebbi email-ben is említettem az alsósófalvi kortárstalálkozók kimaradásait. Idén lesz 30 éve, hogy 1985-ben augusztus 23-án tartottuk az akkori 40 évesek találkozóját, másnap az 50 évesek ünnepelhettek.
   Nem biztos, hogy idén sikerülne eljutnunk, ha egyáltalán megszerveznék, de visszaemlékezve a 85-ös találkozóra, amikor bár kissé hiányos volt a megjelenés (a hiányzók helybéliek valának), de akkor még nem kellett a temetőbe mennünk megemlékezni elhunyt kortársainkról. Nem tudom, mi volna az idéni névsorolvasás kimenetele, de pár elhunytról van tudomásom. 
  Azóta is szeretettel őrzöm ezt a kis emlékplakettet, amit a szervezők jóvoltából kaptunk.

40 évesek kortárstalálkozója Alsósófalva 1985. aug. 23.
40 évesek kortárstalálkozója Alsósófalva 1985. aug. 23.
1945-1985 kortárstalálkozó Alsósófalván
1945-1985 kortárstalálkozó Alsósófalván.

  Ezen teljes családunk részt vett, néhai Szüleink és az akkor 14 éves lányunk Ágnes és 13 éves fiunk Endre, söt Székelyudvarhelyen élő öcsém, ifj. Szász György kislánya Katika.


40 évesek találkozóján Szász Károly családja Alsósófalva 1985. aug. 23.
40 évesek találkozóján Szász Károly családja Alsósófalva 1985. aug. 23.

   Ugyanakkor itt küldök egy fotót is, a múlt év folyamán a Marosvásárhelyi Művészeti Középiskola 50., a mi és az 50+1., az előttünk lévő zenész osztály közös találkozóját tartottuk, amit én szerveztem. A mi osztályunkban 17-en végeztünk és abból 3 alsósófalvi. Ez azért érdekes, mert abban az időben magyar nyelvű művészeti iskola csak Marosvásárhelyen és Kolozsváron létezett. Nos itt küldöm a 3 alsósófalvi vén-diák fotóját. Korona Júlia (szül.Szőcs), aki tudtom szerint Parajdon született, de Alsósófalván laktak az Újfaluban néhai Szöcs Dénes lányaként, ma Parajdon nyugdíjas zenetanárnő és Páll Dénes, Néhai Páll Mihály fia a Főútról, srégen szembe Szász Imréékkel. Ő fuvolaművész és Magyarországon él.

A 3 alsósófalvi Sz Cs Júlia, Páll Dénes és Szász Károly
A 3 alsósófalvi Sz Cs Júlia, Páll Dénes és Szász Károly.
  Egy kis utánajárással megkerestük azon emberek névsorát, akik 1945-ben születtek és Alsósófalván a református templomban keresztelkedtek meg. Az alábbiakban ezt a névsort mellékeljük:

1.-Kacsó Dezső

2.-Kacsó Mihály
3.-Lukács P.Károly
4.-Lukács Ákos
5.-Biró Károly
6.-Biró Dénes
7.-Hajdó Miklós
8.-Káli József
9.-Fülöp Rózális
10.-Burcsa István
11.-Fülöp Amália
12.-Károly Károly
13.-Kalányos Ibolyka
14.-Hajdó Erzsébet
15.-Nagy Matild
16.-Farkas Sándor
17.-Szász Lajos
18.-Szász Sándor
19.-Szász Zsuzsánna
20.-Páll Dénes
21.-Kovács Károly
22.-Bárányka Géza Gábor
23.-Kacsó Mária
24.-Alföldy Boruss Ildikó Hajnalka
25.-Molnár Irma
26.-Horvát Éva
27.-Szász Károly
28.-Lukács Lajos
29.-Farkas Ilona
30.-Fülöp Ilona
31.-Lukács Sámuel
32.-Biró Lenke
33.-Fülöp Imre
34.-Mátéfi Vencel
35.-Mátéfi Dénes
36.-Káli András Árpád
37.-Kádár Mihály
38.-Ágoston Erzsébet
39.-Szfinicsán Frigyes
40.-Ambrus Irma
41.-Lukács Dezső
42.-Kovács Gizella
43.-Hajdó Lídia
44.-Kacsó Karolina
45.-Kacsó Árpád
46.-Kacsó Ákos
47.-Fülöp Erzsébet
48.-Kármán Vencel

49.-Szász Illés


   Sajnos névileg a felsorolás már nem sokat mond, de néhány most is közel áll hozzám. Néhai Szász Lajos unokatestvér, Fülöp Rózsika (Gábor) az Újfaluból, Hajdó Erzsébet a Rupi utcából jó szomszéd (oda jártunk az eperfára, mert nagyapáméknak nem volt szabad eprészni), Farkas Sanyi szomszéd volt, ahol 4 éves koromig laktunk, ha jól emlékszek Kacsó Farkas házában, Horvát Éva, aki az óvoda kis utcájában a Bongor lányokkal szemben lakott, Kármán Vencel, akik Szebenből költöztek Udvarhelyre, az édesapja tűzoltó volt és aktívan részt vett az oltásban, amikor 1957 augusztus 30-án tűzvész volt a Gagyaszárban. Ha jól emlékszem közel 30 lakóház és gazdasági épület vált a tűz martalálkává. Az Édesapámék nyári-konyhája és a csűr, ami asztalos műhelyként szolgált apám legkisebb öccsének, néhai Szász Domokosnak, az volt az utolsó, amit nem lehetett megmenteni. Így a rokon, tőszomszéd Szász Márton portája épségben maradt. Ide még beszúrnám, hogy apáméknál bő gyerekáldás volt, a 10-ből gyerekkorban tizenévesen két lány és egy legény hunyt el. Na és a hét gyerekből 5 fiú, akikből 3 asztalos (Lajos, aki a II. világháborúban elesett, a neve ott szerepel a központi emlékműn, Édesapám, aki nála kezdte a szakmát és a legkisebb Domokos), egy cipész, Ákos, aki többnyire Parajdon lakott, de Alsósófalván nyugszik a családi sírban, egy férfiszabó, Károly, aki Kolozsváron élt, és a két lány, Viktória, aki a családi házban élt haláláig, varrónőként tartotta fenn magát, nem volt családja, de a szüleik elhunyta után Ő volt a családi kapocs és végül Ilona, aki Budapesten élt és dolgozott vasasként az ELZETT lakatgyárban
   Hát jól elkanyarodtam, de amikor nekifogtam írásomnak, csak faroknyi szövegre gondoltam, de így van ez a mi korunkban. Néha sok a szöveg, de itt is folytatom, mert nem látom a névsorban Kozma József nevét, az Édesapjukat épp most június elsején temették, idős Kozma Józsefet, akiknek az Újfaluban volt malmuk, de évtizedek óta itt éltek Marosvásárhelyen. Kozma Józsiék is ott volta az 1985-ös találkozón, nemrég töltötte be a 70. évét. Talán nem Sófalván keresztelték?


   A hesspávázó kép, gondolom, hogy a Rupi (Malom) utca gyermekeiből verbuválódott és a király, aki saját kezével takarja arcát, az talán öcsém ifj. Szász György, aki akkor 7 éves volt.

Hesspávázó alsósófalvi gyerekek csoportja 1957. jún. 10.
Hesspávázó alsósófalvi gyerekek csoportja 1957. jún. 10.
   A hangkazetták előkerültek, de még nem sikerült kikeresni az említett riport anyagot, de keresés közben találtam ezt a 3 fotót, kettő az 1921-esek kortárstalálkozóján készült. Sajnos a képek hátlapja teljesen üres, így hát csak következtetni tudok, hogy 1981-ben készülhetett a 60 évesek találkozóján.
   Az első sorban balról jobbra az ötödik a fehér kardigános hölgy az Édesanyám, néhai Szász Györgyné, született Károly Erzsébet.A másik csoportkép második sorában Édesanyám mellett jobbra, Édesapám, néhai idős Szász György. Nem akarok mellébeszélni és közelben nincs már akit megkérdezhetnék a képeken szereplő többi személy kilétéről.

1921-esek kortárstalálkozója párjaikkal
1921-esek kortárstalálkozója párjaikkal.
1921-esek kortárstalálkozója
1921-esek kortárstalálkozója.

   Andrási Benedek ALSÓSÓFALVA monográfiája nekünk is meg van 2 példányban. A Szüleinktől maradt példányban találtam ezt a képeslapot, a hitelesség kedvéért mindkét oldalát szkennelem. Ezek szerin, ha nem is minden évben, de 2005 szeptemberében tartották az Öregek Napját. Bizonyára ott lehettek a Szüleink is.

Öregek Napja 2005. szept.
Öregek Napja 2005. szept.

Öregek Napja 2005. szept.
Öregek Napja 2005. szept.

  Tisztelettel Szász Károly nyugdíjas
Marosvásárhely, 2015. jún.8.

További felvételek:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése