2011. augusztus 21., vasárnap

Cseresnyés Gyula

   1931. október 26-án született: színész, rendező. Elemi iskoláit szülőfalujában végezte, majd a Székelyudvarhelyi Református Főgimnáziumban járt középiskolába. 1942. őszén egy tehetségkutatás során felvételt nyert a kolozsvári Szentgyörgyi István Színművészeti Főiskolára, melyet 1953-ban elvégzett.

   1953-ban évfolyamtársaival együtt Nagybányára mennek, ahol megalapítják a nagybányai Állami Magyar Színházat, Harag György rendező vezetésével. 1957-ben a társulat átment Szatmárnémetibe és a színház szép épületében, mint a szatmári Állami Színházban működött. 

   Szatmáron színészként dolgozott 1961-ig. Sok szerepe között legemlékezetesebb "Balga" a Csongor és Tündében. Harag György távozása után a színház rendező nélkül maradt, így rendezni kezd Kovács Ferenccel együtt.

   1969. őszén Temesvárra szerződik, itt dolgozik mint rendező korai nyugdíjazásáig. 

   Egészsége korán megromlott, három szívműtéten esett át, de még ezután is dolgozott. 1984-ben betegnyugdíjba kényszerült. 1990-ben még elvállalta Kányádi Sándor Kétszemélyes kicsi tragédia cimű színművének megrendezését, ez volt az utolsó rendezése. 

   1995. augusztusában feleségével és Kinga unokájával hazalátogattak Alsósófalvára, ahol unokájának meg akarta mutatni a szívének oly kedves vidéket. Sajnos erre kevés idő adatott meg , rosszul lett , beszállították a székelyudvarhelyi kórházba , ahol 1995 augusztus 21-én meghalt.

   Életének és munkásságának elismerése képen 1994. november 24-i dátummal Göncz Árpád a Magyar Köztársaság Érdemrend Középkeresztje kitüntetéssel adományozta meg, amelyet 1995. április 17-én adtak át.


* Az Alsósófalva monográfiája alapján.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése