2011. augusztus 17., szerda

Korond

   Felsősófalva után Udvarhely fele haladva az első település Korond. Nevének eredete ismeretlen. Van aki azt mondja, hogy a korom szóból ered, mások pedig úgy vélik, hogy a korong szóból.

   Korond lakossága a középkorban mezőgazdaságból és a felszíni sófejtésből élt. Azonban, az 1562-es székely felkelést követően a szabad sóhasználati jog megszűnt, és ekkortájt kezdtek a korondiak egyéb szakmák, így a fazekasság felé irányulni.

   A 19. század végén elterjed a mázas kerámia. 1893-ban 367 fazekas dolgozott a faluban. Az értékesítés kezdetben a közelebbi vidékeken történt, később átterjedt a Kárpátokon túlra is. A piaci terjeszkedést az Ausztria-Magyarország és Románia között kirobbant vámháború (1881–1891) megtorpantotta egy kis időre. 

   A faluhoz közeli Árcsó borvízforrás mellett a 19. században épült ki a Korondi-fürdő, amely egyike volt a három leghíresebb székelyföldi gyógyfürdőnek. Orbán Balázs beszámolója szerint a fürdőnek ötszáz férőhelyes panziója volt. A vendégek zöme a parajdi kisvasút (1909-ben napi négy vonatjárat közlekedett a Budapest–Parajd-útvonalon) végállomásáról lovas fogaton jutott el Árcsóra.

   A falunak 1910-ben 3752, túlnyomóan magyar nemzetiségű lakosa volt. 1992-ben 5097 lakosból 4629 volt magyar, 455 cigány, és 13 román. 1913-ban Korond városi rangot igényelt a központi hatóságoktól, de nem kapta meg.

   1916 és 1939 között Korondon aragonitfeldolgozó üzem müködött. 1963-ban robbantással probálták kitermelni a közetet, amelynek súlyos következményeként a 3-4 méteres aragonitréteg összerepedezett. A csigadombi aragonit telep 1,5 hektárnyi területen fekszik, és még ma is Románia legnagyobb aragonit-elofordulása. 1980-tól földtani védett területté nyilvánították.

   Manapság a korondi kézművesség kiterjedt a famegmunkálásra is és a legtöbb család vállalkozást indítva saját maga próbálja meg értékesíteni a termékeit helyben vagy akár távoli turisztikai látványosságoknál. A kereskedelem oly nagy mértékben kiterjedt, hogy azt tartja a mondás, hogy " akkor jön el a világvége, ha az összes korondi hazamegy ". 

Ajánlott oldal : korond.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése