2011. szeptember 7., szerda

Népi gyermekjátékok

     Az 1970/71-es tanévben az akkori " Jóbarát" című hetilap "Síppal, dobbal" címmel játékgyűjtő versenyt szervezett. Iskolánk tanulói nagy lelkesedéssel fogtak a gyűjtőmunkához. Játékszereket készítettek és egy-egy adott témakörben játékleírásokat gyűjtöttek. 16 tanuló kapcsolódott be a munkába. 130 különféle játékszert és 195 játékleírást küldtek be. Legsikeresebb munkát a következők végezték, akiket a szervezők jutalmaztak

Károly Lídia             42 játékleírás     37 játékszer
Fülöp Rozália            31 játékleírás     27 játékszer
Ágoston Gizella         27 játékleírás     20 játékszer
Fülöp Ildikó               25 játékleírás     25 játékszer
Ágoston Miklós         19 játékleírás     5 játékszer
Hajdó Zoltán             18 játékleírás     19 játékszer
           Ambrus Dénes            16 játékleírás     13 játékszer             

       A fentieken kívül még a következők küldtek be játékszereket, játékleírásokat: Lukács P. Erzsébet, Cseresznyés Margit, Petrás Irma, Szász Margit, Molnár Attila, Ágoston András, Bálint Dénes.

    Károly Lídia  a pásztorjátékok gyűjtéséért első díjban részesült, jutalma egy karóra volt. Fülöp Rozália,  Ágoston Gizella, Fülöp Ildikó második díjban részesültek, egy-egy fényképezőgépet kaptak.  Ágoston Miklós, Hajdó Zoltán, Ambrus Dénes könyvjutalomban részesültek.

  A játékszereket, a játékleírásokat a sepsiszentgyörgyi múzeumban őrzik. Az eredményhirdetés a "Jóbarát" 1971. december 16., december 23-án megjelent 51.-52-es számaiban található.

     * Alsósófalva monográfiája 132 o.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése