2011. szeptember 4., vasárnap

Öregek vasárnapja

" Ha megöregszel s szürke néneként
ott bólogatsz a tűznél, könyvemet
lapozd, idézve ifju-szép szemed
mélységes árnya közt a puha fényt,

s hogy szépséged s hulló mosolyodat
hányan szerették, hány hű s álbarát,
de változékony arcod bánatát
s zarándok lelked egy szerette csak.

S míg meghajolsz az izzó rács fele,
szomorkás kedvvel súgd: a szerelem
elillant, elszállt túl a hegyeken,
s csillagfüzér közt bújt meg szép feje. "

( William Butler Yeats : Ha megöregszel - Kardos László fordítása )

   Alsósófalván minden évben megrendezik az öregek vasárnapjának nevezett ünnepélyt, amely ünnep a szép korú falubeliek tiszteletére van szervezve. A gondos előkészületeket a presbitérium kezdi meg. Minden idős személyhez elmenve megkérdezik, hogy eltudnak-e jönni az ünnepélyre. Amennyibe szükséges felajánlják, hogy autóval értük mennek és haza is viszik.

   
   A szervezési feladatok közt van az ünnepi ebéd elkészítése, melyre hivatott minden idős korú személy. Továbbá megszervezik a templomból kijövet történő kínálgatást, ugyanis kaláccsal és üdítő itallal kínálnak meg mindenkit. Ezen feladatokra mindig vannak segítőkész férfiak és asszonyok. Továbbá az asszonyok sütnek egy-egy tányér süteményt az ünnepi asztalra. Külön dicséret és köszönet illeti a falu lakósait az önzetlen segítség nyújtásukért és támogatásaikért. Az anyagi oldal legfőbb támogatói a Parajdi Polgármesteri Hivatal és az Alsósófalvi Közbirtokosság, de itt is meg kell említenünk a lakósok adományozói szeretetét is. 

   Az istentisztelet a megszokott módon zajlik, melynek keretén belül kiszolgáltatják az Úri Szent Vacsorát, amelyből elsősorban az idősek, de bárki részesülhet.

   Az öregek vasárnapja nagyon megható találkozása örömnek és bánatnak, szép és kevésbé kellemes emlékeknek. Jóleső gesztus a fiatalok részéről az öregek felé, de ugyanakkor intő példa, hogy életünket minél hasznosabban és Istennek tetsző módon éljük. 

    Zárszóként pedig Juli néni verséből idéznék :

Tudom e verset utáljátok, 
De kerül a sor ti reátok.
Lesztek ti is egykor vének, 
Adjatok hát a véneknek tisztességet.




Ajánlott tartalom : Venség verse  ( Juli nénitől) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése