2012. október 15., hétfő

Puliszka

   A székely ember egyik legfontosabb eledele a kenyér, amelyet sose hagyna ki egyetlen étkezésnél sem. És habár a sóvidéki ember az ilyenfajta szükségleteit is maga termelte meg, mégis voltak olyan esztendők, amikor a gabona termés szűkös volt. Ilyenkor, jobb híján, a kenyeret frissen főzött puliszkával pótolta az asztalnál.

  A puliszka fogyasztásának megannyi módja van. Mártásoknál a kenyeret szokták helyettesíteni, vagy tejbe téve fogyasztják, akárcsak ahogy a müzlit szokás, télen pedig a disznóköltséggel fogyasztják. De mégis a legszokványosabb eledel a túrós puliszka, mely mellé szőlőtől és epertől kezdve a különböző zöldségsalátáig bármit lehet tálalni. Ez utóbbiak közül viszont egyik se ér fel az igazi székely vereshagymával ( lila hagyma ).

Hozzávalók:
Kukoricaliszt, 1 kiskanál só, víz.

Elkészítése: 

   Két személy részére egy egyliteres fazékba töltünk három-négy ujjnyi vizet, és teszünk bele egy kiskanál sót. Mikor fől a víz hozzáteszünk annyi kukoricalisztet, amennyi jól felveszi a vizet, hogy a puliszka ne maradjon túl lágy. Folyamatosan kell kavargatni. Mikor kész a fazék széléről elválasztjuk a puliszkát és kiborítsuk egy lapítóra.

A túrós puliszka:
.
   Egy lábas alját kikenjük zsírral. Majd ujjnyi  vastagságú puliszka rétegek közé túró rétegeket helyezünk. 5 percre feltesszük a tűzhelyre, hogy a házi túró jobban el tudjon olvadni. A túrós puliszka mellé ízlés szerint tálalunk zöldségeket vagy akár különböző gyümölcsöket is, mint például szőlőt vagy cukrozott epret. 

Jó étvágyat mindenkinek !


   Túrós puliszka zöldhagymával.
  
Még több információ a túróról: Itt 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése