2011. július 24., vasárnap

Hiedelem-mondák

    Alsósófalván több olyan határrész van, ahol férfiembernek nem tanácsos egyedül tartózkodnia, mert a szépasszonyok (tündérek) sok csúfságot elkövetnek velük.

     K. K. 52 éves bányász mesélte a következő, vele megtörtént eseményeket: 

    "A Medveliknál szénafű takarítani voltam. Nagyon elfáradtam, ledőltem a patak marton pihenni. Egyszer csak éreztem, hogy valaki egy fürt hajamat megfogja és kegyetlenül húzza. Kelnék fel, de nem tudok. Mondtam: Te asszony vagy mi vagy, ereszd el a hajam, mi bajod van, eresszel!- semmire sem tudtam menni. Csak húzta a hajam, de nem láttam senkit. Nagy sokára szabadultam meg, de még egy hétig nem tudtam fésűt tenni a fejembe, annyira fájt a fejbőröm.

    De otthon sem hagytak ám békében a szépasszonyok, főleg legény, meg fiatal házas koromban. Egyszer elfelejtettem, hogy mielőtt lefekszem, a seprűt állítsam fel az ajtóba, hogy a szépasszonyok ne tudják megzavarni az álmomat. Lefeküdtem, alig szenderedtem el, úgy éreztem, hogy valaki ráült a mellemre és nyom, nyom kegyetlenül. Próbáltam kinyítani a szemem, de bárhogy erőlködtem, nem tudtam kinyitni. Közben a szobában levők gyömöszöltek, megkínoztak. Amikor eltakarodtak, elmentem egy javasasszonyhoz tanácsot kérni. Azt tanácsolta, hogy máskor a bal kézzel kifordított gatyáját tegyem az ajtómhoz, mielőtt lefekszem és többé nem bántanak a szépasszonyok.

    Legény koromban is volt bajom a szépasszonyokkal. Lefeküdtem egyszer és arra ébredtem, hogy futkorászás van házban. Azt hittem, bent vannak a macskák. Gondoltam, kihajtom, ne zavarják az álmomat tovább. De nem tudtam felkelni. Csak egy lepedő volt rajtam takaróként, de lepedőt sem tudtam levenni magamról, pedig úgy feszítettem magam, hogy a lábujjam a lepedőt kilyukasztotta. Közben a kecske elbődült, azt is hallottam. Sok idő múlva elcsitult a futkorászás és akkor ébredtem fel. Édesanyám sokat zsörtölődött velem a kilyukasztott lepedő miatt."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése