2011. augusztus 21., vasárnap

Kincses Kodáros

   Aligha található titokzatosabb hely a Sóvidéken, mint a Kincses Kodáros. Ez a Felsősófalva közelében található határrész évszázadok óta mozgatja az emberek fantáziáját. Egységes monda nincs e hellyel kapcsolatban csak darabokból lehet összerakni egyet.


   Úgy tartják, hogy a híres Dáriusz perzsa király vára állott itt. Más beszédek szerint Kodáros király vára volt. Orbán Balázs azt feltételezte, hogy római őrtorony, viszont a szájhagyomány szerint inkább kaszárnya vagy erőd lehetett, ugyanis három menekülő alagútról beszélnek az emberek.

   Hogy a mondáknak alapja is legyen, Kodáros határában 1-3 századi római leletek kerültek elő. " Egy vihar kidöntött egy fát, amelynek tövében egy római edényt találtak teles teli pénzérmével. " Kodáros-dombjának nyugati felén az 1970-es évekig látható volt egy 1,7 m széles és 1,7 m magas kő, melyen rovásírásos jelek voltak.

   A monda szerint a kincset melyet Dáriusz király rejtet el, miután Nagy Sándor legyőzte őt, állítólag óriási földalatti üregek rejtik, és a sziklába kell keresni a bejáratot. A kincskereső szenvedély a múlt század végén addig fokozódott, míg néhány ember egy közel 20 m mély barlangot ásott a domb oldalába. Munkájuk emlékét a barlang fölötti nagy andezit kőtömbbe bevésett felirat őrzi (“1889 B& N Ástuk”).

   AZ 1970-es években és az 1990-es években is voltak próbálkozások de a titkos bejáratot nem sikerült megtalálni. Ugyanis mindenkit megrémít a jóslat miszerint aki elsőnek meglátja a kincset az meg fog halni, és a kincs keresők közül egy személy meg is hallt. Lehetséges, hogy nagyon közel jártak a megoldáshoz, ugyanis azt állítják a bemerészkedő emberek, hogy a fal döng és olyan érzés fogja el az embert, mintha egy nagy dobon állna. Tehát a közelben egy nagy kiterjedésű üreg kell, hogy létezzen. 

   Elgondolkoztató, hogy létezhetnek-e ily nagy kiterjedésű üregek a föld alatt. Én nem tartom kizártnak, hisz vulkanikus kőzetről van szó.Továbbá ott vannak a különleges képződmények, amelyről nagyszüleink mesélnek : egy akkora lyuk volt ott, hogy ha beledobtunk egy követ az percekig eset lefelé. Gyerekként megraktuk a kötényeinket kővel és dobáltuk be majd hallgattuk, ahogy esik lefelé. De akkora lyuk volt, hogy még a szénakötő rudat (egy szekér hosszúságú 20-25 cm átmérőjű rúd) is beledobták és az is elment lefelé.    

  Alsó- és Felsősófalva határában összesen három ilyenről tudunk, de az évek során mindhárom beomlott, megtelt hordalékkal. Sajnos így már nincs lehetőség egy tudományos kutatás indítására. Ugyanis a mai kor eszközeivel le lehetett volna küldeni a föld alá egy robotot, amely feltérképezi a feltételezett barlangrendszert. Így nem maradt más csak a remény, hogy egyszer valaki tényleg megtalálja a sziklában a lejárót.   

Ajánlott tartalom : zalamedia.hu

1 megjegyzés:

  1. Érdemes az alábbi cikket is elolvasni: https://www.terjhazavandor.ro/kincses-kodaros-barlangja/

    VálaszTörlés