2011. augusztus 15., hétfő

Siklód

   A környező településeket bemutató rovatunk első helyére Siklód került. Valamikor nagyon jó szekérút ( a Siklódi-út ) vezetett Alsósófalváról Siklódra de mára megromlott az út és vele együtt a két falu is eltávolodott egymástól. Ezt a távolságot szeretnénk mi most csökkenteni , ha csak képzeletben is.    

   A falut a hagyomány szerint két kecskepásztor alapította még a tatárjárás idején. A határában levő Nagykő nevű hegy nyugati aljában a Városhelynek nevezett helyen egykori település nyomai látszanak, a hagyomány szerint ez volt eredetileg a falu helye.

    Siklód a hagyományait őrző, a Maros és Hargita megye határán fekvő kicsiny székelytelepülés a Sóvidéki-dombság északnyugati szegletében, a fürdőjéről híres Szováta  városától tizenkettő és a sóbányájáról nevezetes Parajdtól légvonalban mintegy tíz kilométerre délnyugatra található.


   A falut minden irányból hegyek veszik körül, melyek, mint természetes védővár őrizték meg a gazdag építészeti hagyományokban bővelkedő csodálatos fekvésű települést. A falunak a hegyek közé való elzártsága, s a többi környező településtől való meglehetős távolsága és elszigeteltsége, magyarázza meg az eredeti népviseletnek, ősi népszokásoknak, és a máig élő hagyományoknak a megőrzését.

   Azon személyeknek akik azt hiszik, hogy egy ilyen kis, eldugott falu nem tud semmi érdekessel szolgálni, elmondanám, hogy a templomukat nem kisebb személy tervezte, mint Kós Károly. Továbbá egy igazi tatárverő hősük is van, név szerint Hegyi Gergely. Szóval ne a borítójáról ítéljétek meg a könyvet, hanem merjétek fellapozni.




Ajánlott oldal : siklod.hu

1 megjegyzés:

  1. Köszönjük, hogy jelen van településünk a http://alsosofalva.blogspot.com oldalon!Köszönet érte!
    Van a birtokomban 5 darab régi színes Alsósófalvi képeslap(Református papilakás,Állami elemi népiskola, községháza, látkép, református templom belseje) a XX. sz elejéről, szívesen elküldöm szkennelve, talán használni tudják!
    Üdvözlettel: Ulveczki Csaba.
    www.siklod.hu
    ulvicsabi@hotmail.com

    VálaszTörlés