2011. szeptember 21., szerda

Menyasszony-tyúk


    A menyasszony kelengyéjéről "perefernum levelet" írtak. Ezt alá kellett írnia a menyasszonynak, a vőlegénynek, a násznagynak és a két tanúnak. Ha elváltak a vőlegény köteles volt visszaadni a perefernum levélbe foglaltakat. Ugyancsak hétfőn készültek a lagzira mindkét lakodalmas háznál. Külön-külön főztek a meghívottaknak. A menyasszony házánál "perémest ", és kalácsot sütöttek, meg elkészítették a "menyasszony-tyúkot". Régebb csak a közeli rokonságot, meg a szomszédokat hívták meg a lagzira. A konyhára nem vittek semmit, a háziak vendégelték meg a meghívottakat.

    A menyasszonytyúk úgy készült, hogy amikor elvágták a tyúk nyakát és kifolyt a vére, a vágásnál a nyakon egy szalmaszálat dugtak be, és addig fújták a levegőt, amíg a bőr elvált a tyúk egész testén a hústól. Ezután pucolták és bontották fel. Az egészben hagyott tyúkot a bőr és a hús között megtöltötték: az aprólékot (szív, máj, tojások) megfőzték, megdarálták, húst tettek hozzá és tejben áztatott kalácsot. Ezt a bőr és a hús közé tömték. A perémes anyagából tojás alakú tésztát sütöttek, ezzel töltötték meg a tyúk belsejét. Palacsintát is sütöttek,  ezt meg a tyúk szárnyára húzták, meg a lábaira, amit visszakötöttek. A prémest mindig a menyasszonynak készítették. A prémes sütése előtt megfelelő szilva vagy almafa ágakat faragtak, egy törzsből felfelé ernyőszerűen szétnyíló több ágból. Ezt meghámozták, majd a lakodalom után eltették, rendszerint a padlásra, hogy más alkalomra is készen álljon. A prémes elkészítése: a tojás és vajhozzáadásával kőttes tésztát készítenek. Mikor kellőképpen megkelt, lapítón gömb alakúra gyúrják. A gyúrt gömbökből kisebb darabokat vágnak ki, s hosszú, gömbölyű szálakká sirítik. Az így nyert ujjnyi vastag tésztát ugyancsak a lapítón a tenyerűkkel laposra nyomkodják, majd késsel az egyik szélét bevagdossák. Forró, zsírozott fakanálnyélre úgy csavarják fel, hogy a "beszegett" (bevagdosott) fele mindig felül maradjon. A kis kalácsot tejjel hígított tojássárgájába mártott libatollal megkeni, majd parázs felett megsütik. A megsült kalácskákat a perémes ágra "fölhúzzák". Az ágak végére télen piros papírból készített szegfűt, nyáron élő virágból csokrot helyeznek. A prémes ágakat cérnaszálakkal kötik össze, melyre csöröge-szerű lapos tésztaféléket fűznek. A kész prémes ágat külön cserépformába, vagy sült kalácsba szúrják. Régebb a násznagyasszony (a  nagynyoszolyó) sütött egy-két kemence kalácsot, hogy ezzel kínálja meg a résztvevőket, a bámészkodókat, valahányszor megállt a lakodalmi menet.

    Hétfőn készítették elő a pálinkát s vágták le a juhot vagy a borjút, mert az esküvői vacsorára "tokányt" készítettek egyetlen tál ételt szolgáltak fel. Pityókát adtak melléje, vagy csak friss házikenyeret.

    Kedden került sor a lakodalomra.

Alsósófalva monográfiája, 92. o.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése