2012. január 25., szerda

Régi képeslapok

   Az alábbi képeslapok a múlt század első felében készültek. Nagyon örülünk, hogy megoszthatjuk önökkel, és nagyon szépen köszönjük Ulveczki Csabának a szívességét, hogy elküldte nekünk. A felvételek nagyobb méretben láthatóak Alsósófalva facebook oldalán (http://www.facebook.com/alsosofalva).











   Tudni kell, hogy kicsi székelyföldi településekről ritkán készültek képeslapok, így ezek egy gyűjtő, és a település számára igen értékesek. Pláne meg, hogy színesben készültek, részben kézzel festve, pl. az Állami elemi iskola épülete előtt lévő fák. 

   A képeslapokat abban az időben tehetősebb magán emberek adták ki, mint pl. papírboltok, szállodák tulajdonosai. Alsósófalva esetében a helyi Fogyasztási szövetkezet a kiadó. Valószínűleg a Hangya nevű. A képeslapokat abban az időben is a település nagy jelentőséggel bíró épületeiről adták ki. 

  Biztosan 1920 előtt adták ki őket, (valószínűleg 1906-1919 között) mert az román világban már két nyelven kellett volna megjelennie a lapoknak. Bár feladásra csak 1920, tehát Trianon után került sor 1923-ban. 

  A korszak erőltetett elrománositási hangulatának megfelelően a feladó, és fogadó településeket (Alsósófalva, és Szatmárnémeti) már románul kellett feltüntetni, és a bélyegek is már a román világból valóak. 

  Külön ritkaság, hogy emberek vannak a képeken. Így talán korhű dokumentum, hogy a Református papilakás előtt 3 felnőtt, és egy csecsemő is van. Valószínűleg az akkor szolgáló református tiszteletes. 

  Mind az 5 darab képeslapot egy helyre küldték. A képeslapok Debrecenben bukkantak fel egy antikváriumban. 

Örülök, hogy elküldhettem a lapokat! 
Köszönettel, és üdvözlettel: 
Ulveczki Csaba

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése