2012. szeptember 3., hétfő

Hagyományos ízek

  Egy kedves olvasónk ajánlására ismét új rovatot indítunk. Tudni illik a székelynek nemcsak a nyelvjárása, de a szája íze is egyedi, így nemcsoda ha sokan nem tudják, hogy miért pödör nagyokat a bajszán, ha épp túros puliszkával lakik jól.

  A sóvidéki ember, talpraesettsége révén, nagyon sok fajta ételt ismer és szeret. Legfontosabb tápláléka a házi disznóhús, tyúkhús, friss házi tojás és tej. Emellett a zöldséges kert tele van paprikával, paradicsommal, uborkával, hagymával , fokhagymával, retekkel, fuszulykával (babbal) és borsóval. Gyümölcsősében megterem az alma, körte, szilva, meggy, cseresznye, dió meg minden ami jó. 

  Az ételek elkészítésénél a székely sosem törekedett az újításokra, a díszítésekre, az ízvilágok keverésére. Ételei egyszerűen elkészíthetőek, s leginkább azért ízletesek, mert mind az ő két keze munkája. Emiatt sose felejti el, hogy hálával tartozik az Úristennek, hisz az ő kegyelméből kapja a mindennapi betevő falatot.

    Előre is elnézést kérünk ha rovatunk nagyon lassan fog bővülni. Sajnos nemsokára újból kezdődik az egyetem, így mi magunkat is magába szippant újból a városi élet a maga hamburgereivel és egyéb gyorsmenüivel. 

   Addig is egy kis ajánló a sóvidék étkezési szokásairól:

Puliszka kolbásszal
Puliszka kolbásszal, paradicsommal és vöröshagymával tálalva.

2 megjegyzés:

  1. Etvagygerjeszto latvany,szinte erezni az izet, gondolom idok folyaman majd receptekkel is kibovul.Koszi. Erzsike

    VálaszTörlés
  2. Most épp bogra futottunk idő szempontjából, ezért kicsit csúszik a rovat. De már tervezzük a cikkeket. :)

    VálaszTörlés