2012. szeptember 8., szombat

Tündérek - bevezető helyett

  Tündérek avagy szépasszonyok. Mesebeli lények avagy léteznek? Mi az igazság velük kapcsolatban? Régóta foglalkoztatja ez a kérdés a sóvidéki embereket is, mert igencsak tündér lakta e vidék. Rovatunkba egy átfogó képet szeretnénk nyújtani a tündérekről, a magyar hiedelemvilág eme mesés részéről, valamint szeretnénk minden általunk ismert információt összegyűjteni a sóvidéki tündérekről. 

   De mindenek előtt tegyük fel a nagy kérdést? Léteznek tündérek? Ha az utcán akárkit megállítanék, a válasz NEM volna. Ha most azt mondanám, hogy a sóvidéki ember hisz bennük, holnap a fejem harapnák le mások, hogy ez nem igaz, és hogy hamis képet festek a sóvidéki emberről. De attól, hogy valamiben nem hiszek én magam se, attól még lehet igaz.

  Vegyünk egy példát. Isten az Ószövetségben megígéri, hogy elküldi tanításait a muszlimoknak. A Korán első része ugyanolyan, mint a Biblia. Ugyanazok a nevek, történetek. Ha hiszünk Istenbe, elfogadjuk, hogy a Biblia igaz. Ha elfogadjuk, hogy a Biblia, akkor elfogadjuk, hogy a Korán is Isten alkotása. Ha ezt is elfogadjuk, akkor kérem szépen, azt is el kell fogadjuk, hogy léteznek Dzsinnek. Micsodák??? Dzsinn, Aladdin csodalámpája, láthatatlanná váló lények. Sose láttam Dzsinn-t, én sem hiszek bennük, de hiszek Istenben. Na most akkor mi van?

  Ezt a példát azért hoztam fel, hogy megértsük. Létezhetnek dzsinnek, létezhetnek tündérek, sok minden létezhet a teremtett ég alatt. Nem szabad beszűkült látásmódunk legyen, nem szabad egyből eldobni azt, ami nem elég modern a ma emberének. Ha nem is hisznek a tündérek létezésében, kérem fogadják soraimat, mint érdekes mesék, amelyek gyerekeiknek mesélhetnek el esténként. Mi magunk is ezeken a meséken nőttünk fel, és ezt a mesevilágot szeretnénk megőrizni az utókor számára.

Rapsóné vára

Rapsóné váránál - mely várat egy bűvös kakas és macska épített. Rapsóné, a vár urnője, lepaktált az ördöggel is. Testvérei Tartód és Firtos, ő maga pedig a tündérek királynője volt talán.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése