2012. december 24., hétfő

Kukoricakásás töltöttkáposzta

A töltelék részei
Sós káposztalevelek    A székely ember életében nem is volt ünnep az ünnep, ha nem töltelékes káposztával ünnepelte azt. Az ünnepi varázs része volt a káposzta illata, amelyet megérezve akarva, akaratlanul is pödrött egyet a bajszán a  derék öreg székely, és máris mosolygós arccal várta az ünnepi vacsorát. Eme hagyományt a mai napig ápolják a faluban, és nagy sürgés forgás közepette mindenki nekilát a karácsonyi káposztafőzésnek. Mi most egy kevésbé elterjedt változatát hoztuk el ennek a ünnepi csodának.

Hozzávalók: 

   2 fej sós káposzta, 1 kg darált sertés hús, 200 dkg füstölt szalonna, 1 fej vöröshagyma ( lila hagyma), 25 g kukoricakása, só, bors, pirospaprika ízlés szerint, 1 db füstölt csülök.

Gömbec
Elkészítése:

  A törökbúzakását (kukoricakását), úgy nyerik, hogy a kukorica lisztet megszitálják, és ami a szitában marad, azt kimossák a korpától, és csak a jó darabos szép sárga dercét teszik a töltelékbe.

A töltelék masszája  A darált húshoz hozzáadjuk az apróra vágott szalonnát, az apróra vágott hagymát, a kimosott kukorica kását és ízlés szerint sót, borsot, őrölt paprikát. Ahhoz, hogy a töltelék jó puhára följön, meglocsoljuk olajjal és kevés vizet is töltünk a masszába.

A fazékban  A sós káposztát levelekre szedjük, és a levelekről levágjuk a vastag ormát, hogy könnyebb legyen göngyölni a töltelékeket. A maradék káposztát apróra vágjuk. A fazék közepébe beleállítjuk a csülköt és a káposztalevelekbe szorosan belegöngyölt töltelékeket köréje rakjuk. A vágott káposztát a tetejére helyezzük, majd pár épp káposztalevéllel letakarjuk.

  Annyi vizet töltünk rá, hogy lepje el, és addig főzzük, míg a káposzta jól megpuhul. Ekkora már a töltelék is megfől. Tejföllel tálaljuk.

Jó étvágyat mindenkinek! 


Kukoricakásás töltöttkáposzta

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése