2013. április 28., vasárnap

Ismét megszólal az öreg orgona



   Alsósófalva református egyházközségének presbitériuma az 1912-es év novemberi ülésén arról dönt, hogy az orgonaépítésre kért árajánlatok alapján Rieger Ottó budapesti orgonagyárost bízza meg az új orgona megépítésével. ( Jegyzőkönyv, 1912. November 3. 48-as bekezdés. )

  Az 1912-es év decemberi presbiteri gyűlésen az elnök bejelenti, hogy Alsósófalva Közbirtokossága az új orgona építésének fedezésére 5500 koronát adományoz. ( Jegyzőkönyv, 1912. December 5. 58-as bejegyzés )

   A lelkes kezdeményezés és a rendelkezésre álló adomány segítségével az 1913-as évben elkészült és átadódott rendeltetésének az Úr Isten dicséretére az új egyházi hangszer.

  Azóta eltelt pontosan 100 év, az évtizedek múlásával kissé elhasználódott, megkopott és sípjai megfogyatkoztak minek következtében nehezen volt használható.

   Ma 2013-at írunk, egyházközösségünk orgonáját a mesterek újból használhatóvá tették, több alkatrészt kicseréltek illetve felújítottak. A hangszer elektromos befúvót is kapott az eddigi lábpedálos befúvó mellé, a mechanikus berendezések is javításra kerültek. Emellett jó pár fém és fasípot is kicseréltek illetve pótolták a szakemberek.

   Így  ismét az orgona fenséges hangjával közösen dicsérhetjük Urunkat.





2 megjegyzés:

  1. Érdekes, a blog fenntartója az orgona megszólalásáról ír. Mióta szól egy orgona csak úgy, magától? Vajon, nem kell valaki, aki a billentyűket nyomogassa, legalábbis találomra? Milyen szegényes lehet a lelkülete az információk közlőjének, ha az orgonát elválasztja megszólaltatójától. Bach, nem a porban játszotta műveit, hanem orgonán. Az orgona pedig nem szólt volna, ha nincs billentyű mester. Az alsósófalvi orgona pedig csak úgy, magától megszólalt. Legalábbis hírszerzőink szerint. Vagy talán a tanácselnök, netán a parajdi polgármester digitálisan távirányított produkcióit hallhatta a nagyérdemű? Mindegy, a hírszerző nagyon elszúrta. Ekkora baki után senki ne várja el, hogy az orgona még egyszer úgy szóljon, mint az avatáskor. Két ifjú titán szegett szárnnyal távozott az avatásról, a templom ismét a politika színterévé vált. Ne keressünk bűnbakot, a szervezés pocsék minősítést kapott. Talán száz év múlva minden a helyére kerül.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A blog fenntartója (köszönöm a kitüntetést) csak megosztotta azt a nyomtatványt, amit az ünnepélyre készítettek, de nem írt egy sor saját gondolatot sem. Az emléklapot sem ő készítette, mint ahogy az Erdély.ma-s cikket sem.

      És ezt az egy dolgot leszámítva sem a szervezés, sem a kivitelezés nem nevezhető pocséknak. És ezt szintén nem magam miatt mondom, mert abban sem vettem részt.




      Törlés