2013. július 22., hétfő

Faragott örökségünk

   "Azt tartják, hogy amikor a székely ember kivágja a fát, megsajnálja és faragni kezdi. Addig faragja, amíg lelkét belefaragja a fába. Így születik a székely kapu és válik a székely ember lelkévé."


   A sóvidéki ember sose érezhette magát túlságosan pénzesnek. De a szépre, az elismerésre mindig is vágyott, és ehhez mérten faragott kaput állított. Igaz ezen kapuk sok esetben csak kicsinyített másai az igazi nagy székelykapuknak, de amit a székely szeretete alkotott, azt nekünk sincs jogunk leértékelni, így számunkra ezen faragott kapuk is épp oly értéket hordoznak, mint égbe nyúló magas társaik. 

  A Faragott örökségünk című rovat a faluban található faragott kapukkal hívatott foglalkozni. A munka jelenlegi fázisában az adatgyűjtés folyik. Szeretnénk az összes kaput dokumentálni, lefotózni, lejegyezni a jellemzőit. A fotókból egy album készül, amely a facebook oldalunkon tekinthető meg. A felmérés végeztével pedig statisztikákat teszünk közzé a kapuállomány állapotáról, motívumvilágáról, feliratairól. Ezen tartalmak a rovaton belül jelennek majd meg. 

   Úgy gondolom, hogy napjainkban még nagyobb odafigyeléssel kell legyünk a kultúránk, a hagyományaink, az felmenőinktől kapott hagyatékunk iránt. Meg kell ismerjük azt, meg kel értsük a jelentőségét, és tovább kell adjuk gyerekeinknek. Hisz ha ők nem eresztenek gyökeret majd idehaza, mint a szépen kifaragott székelykapuk a földben, akkor elhagyják a falunkat, és sose térnek vissza. 

   Nem utolsó sorban pedig szeretném, ha a falu összefogna, és közösen egy szép nagy székelykaput emelne a falu főbejáratánál. Méltó dísze lenne egy olyan közösségnek, amelynek van hagyományőrző csoportja, néptánccsoportja, színjátszócsoportja, női kórusa, fúvószenekara, és számtalan népi zenésze.



A kapuk fotógalériája megtekinthető a facebook oldalunkon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése