2013. augusztus 11., vasárnap

Faragott kapuink

   "Azt tartják, hogy amikor a székely ember kivágja a fát, megsajnálja és faragni kezdi. Addig faragja, amíg lelkét belefaragja a fába. Így születik a székely kapu és válik a székely ember lelkévé."


 Aki végig sétál Alsósófalva utcáin, az láthatja, hogy olyan helyen jár, ahol még érték az, ha valakinek szépen faragott kapuja van. Ezt a nagy építészeti értékekkel bíró, székely mivoltunkat jelképező, elődeinktől kapott örökségünket gyűjtöttük össze, fotóztuk le 2013 július hónap folyamán. Célunk pedig nem csak a szemek gyönyörködtetése, hanem az, hogy felhívjuk az alsósófalvi lakósok figyelmét, illetve minden ember figyelmét arra, hogy mennyire fontos megbecsülni ezt a nagy értéket.

  Gyűjteményünkbe 6 darab nagy székelykapu található meg, valamint 52 kisebb méretű kapu, amelyek esetében a kapu magassága nem éri el a 3 métert. Így összesen 58 darab kapu került be a gyűjteménybe. 

 
  A kapuk számbavétele során, minden egyes kapu egy jegyet kapott, annak állapotát tekintve. A legkisebb jegy az 1-es, azt jelenti, hogy a kapu annyira rossz állapotban van, hogy már csak lebontani lehet, felújítani nem. 2-es azt jelenti, hogy a kapu rossz állapotban van, de még lehetséges a felújítása. 3-ast az a kapu kap, amely szerkezetében jól tartja magát, de már jelentkeznek rajta az idő nyomai, amelyek gondozásra szorulnak. 4-est kaptak az egészen újszerű kapuk, ahol pár apró dolgot leszámítva, nem találni hibát. És végezetül 5-ös jelenti a teljesen új kapukat, amelyekben semmi kifogásolni való nincs.

  Nagy örömömre szolgál elmondani, hogy egyetlen kapu sem kapott 1-es osztályzatot, azaz egyetlen kapu sem vár lebontásra. 2-esben is mindössze 2 kapu részesült, ami mindössze 3,44%-a a teljes állománynak. 3-ast is mindössze 14 kapu kapott (24,13%). A kapuk több, mint fele kapott újszerű besorolást, amely 33 kaput (56,89%) jelent. Nem utolsó sorban 9 kaput nevezhetünk teljesen újszerűnek, amely 15,51%-a az összes kapunak.


     Mivel mindig is fontosnak tartották feljegyezni a kapu állításának évét, így összesen 46 kapun található évszám. Ezen évszámok alapján megtudjuk határozni a kapuk átlagos életkorát, amely 1987. Mindössze egyetlen kapun található 1900 előtt évszám, amely kaput azóta felújítottak, ezért maradhatott fen ilyen sokáig. 4 darab kapu van az 1900-1950-es évekből. 1950-től 1980-ig terjedő tartományban 3 évszámot találtunk. 1980-1990 között 13 kapura, 1990-2000 között 12 kapura, 2000-2013 július között szintén 13 kapura vésték fel az évszámot. 


  Fontosnak tartom azt még megemlíteni, hogy a faluban valamivel több, mint 800 házszám van, így a a közel 60 faragott kapu mindössze csak 7,5%-a a kapuállománynak. Ez a szám nem túl nagy, de ezen kapuk szellemi értéke felbecsülhetetlen az őket alkotók, állíttatók számára, és reményeink szerint mindig is lesznek fiatalok a faluban, akiknek fontos, hogy otthonuk bejáratát egy szépen faragott székelykapu díszítse. 


A kapuk fotógalériája megtekinthető a facebook oldalunkon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése