2016. február 25., csütörtök

A 95 éves Erzsi néni köszöntése

Február 25-én lett 95 éves a mi Mamánk, aki talán a jelenleg élő legidősebb alsósófalvi származású ember. Ezzel a levéllel nemcsak őt szeretnénk köszönteni, de a sófalvi ismerősöknek is üzennénk, talán még vannak, akik emlékeznek rá, ismerik őt.

Ráduly Erzsébet 1921. február 25-én született, Alsósófalván. Nagycsaládba érkezett, testvérei közül (Lidi, József, Géza, Viktória, Károly, István és Ignác) azonban ma már sajnos senki sem él. Édesanyja Káli Lidi, édesapja Ráduly József voltak. Nem telik el nap, hogy ne emlegetné a sófalvi gyerekkort: az erdőt, a Málnászt, a Gatyaszárat, az iskolát, az öreg szülői házat, a sóbányát. A blogról kinyomtatott régi fényképeken szemüveg nélkül is megismerte az egykori iskolája épületét, és pontosan meg tudta mutatni, melyek voltak az osztályterme ablakai.

Mama korán elkerült a szülői háztól, gyakran emlegeti a szovátai éveket, ahol felszolgálóként dolgozott, és gyalog sietett haza, mikor hírt kapott, hogy anyja nagybeteg. Édesanyját 1940-ben vesztette el, a fájó emlék is hozzájárulhatott ahhoz, hogy Budapestre jött, és a zűrös időkben, amikor Erdélyt ide-oda csatolták, végül ott is ragadt. Nővérével, Vikivel együtt végül itt találtak otthonra, és Mama itt ismerkedett meg későbbi férjével is, Kálmán Lajossal, aki felsősófalvi legény volt, de mégsem találkoztak soha korábban „otthon”. Először a Ferencvárosban éltek, majd Törökbálintra kerültek, ahol kertes házat építettek a kőművesként dolgozó Papa vezényletével. 

Mama mindig szeretett a kertben dolgozni, és gyakran idézte fel a keserves éveket, amikor nem is volt más választása, mint menni a mezőre, napszámba. Nagyon intenzív kapcsolatot ápolt szülőfalujával, szinte minden nyáron hazalátogatott, testvéreivel, rokonságával rendszeresen levelezett. Utoljára 90 éves korában járt Alsósófalván, ahol felkereste szülei és testvérei, családtagjai sírját. Fontosnak tartja a gyökereit, gyerekei, unokái is rengetegszer voltak vele „odahaza”, és már a dédunokák is pontosan tudják, hogy honnan származik a család. 

Mamának két gyermeke, 4 unokája és 4 dédunokája, szerető, gondoskodó családja van. Jelenleg egy kéztörés miatt nehezen mozog, és a memóriája sem a régi, kivéve, ha Alsósófalváról van szó, mert akkor döbbenetes pontossággal említ neveket, évszámokat, történeteket.

Köszönjük, hogy rendszeresen olvashatunk Mama szülőfalujáról, és ezúton küldjük az ő jókívánságait is, hosszú, boldog életet minden falubélinek!
üdvözlettel a Kálmán család

Néhány képet is csatolunk, ebből kettő Alsósófalván készült, az 1939-es csőszbál idején. 

Mama Mátéfi Dániellel.
Mama Mátéfi Dániellel.


Mama Papával (Kálmán Lajos) valószínűleg már Magyarországon.
Mama Papával (Kálmán Lajos) valószínűleg már Magyarországon.


Mama a középső sorban, balról az ötödik.
Mama a középső sorban, balról az ötödik.
  Mi is szeretettel és mély tisztelettel köszöntjük a 95 éves Erzsi nénit, aki példa értékű életével egy óriási megválaszolatlan kérdést tesz fel nekünk mai fiataloknak. Vajon képesek vagyunk-e mi is oly annyira szeretni a szülőfalunkat, hogy 90 évesen is úgy érezzük, hogy haza kell menni, meg kell látogatni, át kell élni ezt az élményt, mert a fa azért tudott nagyra nőni, mert mélyek voltak a gyökerei? Isten adjon neki erőt, egészséget, népes családjának meg azt, hogy sokáig megőrizzék azt az örökséget, amelyet tőle kapnak, hisz a kultúra az, ami meghatározza az életünket.

  Üdvözlettel,
Molnár Szabolcs
2016.02.25.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése