2016. március 14., hétfő

Családfakutatás Alsósófalván

   Azt hiszem, sokan ismerik a mondást, hogy csak az a fa tud magasra nőni, amelynek a gyökerei mélyen a föld alatt vannak. Bizonyára azok a személyek is hallották már, akik az évek során tőlem kértek segítséget abban, hogy hogyan tudnák felkutatni az alsósófalvi származású felmenőiket. Most egy nagyon jó hírrel szolgálhatunk minden családfát kutatni szerető személy számára.

   Megelőző információként elmondanám, hogy értesüléseink alapján, aki családfát szeretne kutatni, az az alsósófalvi református iratgyűjteménybe az 1930-as évekig tud visszakeresni, mert attól errefelé rendszerezett adataink vannak. Az anyakönyvi hivatalban kicsit nehézkesebb a kutakodás, mert az emberek nem Abc sorrendbe születnek és hallnak meg, hanem évszámok szerint. Így ha egy adott ember adatait szeretnénk megkeresni, akkor kell tudjuk a hozza köthető évszámokat. Ez eléggé megnehezíti a kutatást, ha a kiindulási alapunk mindössze egy név. 

  Nemrég viszont rátaláltunk egy weboldalra (www.multkutatas.hu), majd egy pár e-mail váltás után megtudtuk, hogy az összes 1776-1896 közötti, alsósófalvi, református személy születési adatai megtalálhatóak egy digitális adatbázisban, amely ezen bizonyítványok lefényképezésével születtek meg. Erre épül egy családfakutatás szolgáltatás, így ha valaki szeretné megtudni felmenőinek nevét és adatait, akkor nem kell napokat, heteket töltsön az adatok felkutatásával, hanem egyszerűen megrendeli azokat, és készen megkapja az eredményt.

  Azt hiszem, hogy a www.multkutatas.hu egy olyan lehetőség, amelyet érdemes megfontolni, és igénybe venni, hisz a legtöbb nálam érdeklődő személynek a legfőbb problémája az, hogy nincs anyagi lehetősége, szabadideje egy családfakutató erdélyi útra befizetni. Most nekik kínálunk alternatívát. Sok sikert mindenkinek a kutakodásban.

Frissítés:

Ez a cikk megjelenése óta lefolyt pár esztendei víz a Korond patakán, így a levéltárban a következő iratok vannak Alsósófalváról:
- Parohia reformată Ocna de Jos. 1844 - 1923  
-  Primăria comunei Ocna de Jos. 1873 - 1950
-  Şcoala Primară de stat Ocna de Jos. 1885 - 1948


Családfakutatás Alsósófalván

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése