2017. szeptember 7., csütörtök

Kapros-ordás palacsinta

   Olvasóink kérésére kölcsönkértük egy sóvidéki háziasszony receptes könyvét, és engedélyt kértünk, hogy közöljük belőle a kapros-ordás palacsinta receptjét. Viszont azt is el kell áruljuk, hogy a recept birtoklása önmagában még nem elégséges, hisz ordát nem lehet találni akármelyik üzletben, azt a majorháztól kell venni, és fontos, hogy friss, puha legyen, hisz az az igazán ízletes. Ezért mindenképp azt tudjuk javasolni, hogy aki igazi ordás palacsintát szeretne enni, az látogasson el Erdélybe, a Sóvidékre, például a Felsősófalvi Palacsintafesztiválra.

Hozzávalók:


   1/2 kg liszt, 2 evőkanál cukor, 1 kiskanál olaj, csipetnyi só, 1 tojás, tej, víz

   A töltelékhez: 1/2 kg orda (villával összetőrjük), 2-3 szál kapor, 2 tojássárgája, 10 dkg cukor, 1-2 tasak vaniliacukor (ízlés szerint), és pár evőkanál tejjel összekeverjük.


Elkészítése:

   Egy tetszőleges edénybe szitáljuk a lisztet, majd hozzáadjuk az olajat, sót, cukrot. A közepében egy kis mélyedést formálunk, ahová beleütjük a tojást valamint egy kevés tejet töltünk rá. Alaposan összedolgozzuk. Apránként tejet/vizet adunk hozzá felváltva egészen addig míg a tésztamassza enyhén folyékony és krémes jellegűvé válik. Vigyázni kell, hogy óvatosan, lassan hígítsuk a masszát, különben csomós marad. Mikor már simára kevertük a tésztát, hagyjuk egy picit pihenni és nekikezdünk a tölteléket elkészíteni.

   Felforrósítunk egy serpenyőt benne kevés olajjal. Beletöltünk egy merítőkanál tésztát úgy, hogy a massza a serpenyő egészét kitöltse. Amikor kezd a tészta elválni a serpenyőtől (valamint a tészta széle enyhén barnás lesz) egy késsel/lapáttal megfordítjuk és a másik oldalát is megsütjük.

   A kész palacsintát egy tányérra helyezve megkenjük ordakrémmel vagy lekvárral majd felcsavarjuk. Ugyanígy elkészítjük a többi palacsintát is, míg a tészta el nem fogy. 

Jó étvágyat kívánunk!


Kapros-ordás palacsinta

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése