2017. október 4., szerda

Fülöp Ferenc alsósófalvi származású néhai fafaragó

Fülöp Ferenc alsósófalvi származású fafaragó   Erdélyben, Alsósófalván születtem 1944-ben. A Petrozsényi Bányaipari Egyetemen végeztem 1967-ben, bányamérnök, mérnöktanár szakon.

   Fafaragással hosszú évtizedek óta foglalkozok. A Csíkszeredai Népi Egyetem fafaragó tagozatát végeztem el 1988-ban. Családommal 1989-ben települtem át Magyarországra, Zalaegerszegre. Kezem alól sok-sok, faragással díszített bútor, használati tárgy, dísztárgy, kopjafa és nem utolsó sorban székelykapu került már ki.

   Munkáimat ismerik már Zala Megyében és a Dunántúlon is: a sitkei harangláb, a sárhidai kopjafa, a csatári Zrínyi emlékoszlop, a zalaegerszegi református templom csillárai, perselye. Faragásaimban együtt jelenik meg a hagyománytisztelet és művészi igényesség. Tudásomat fafaragó szakkörökben adom át a fiatalságnak.

   Munkáimmal sok Erdélyi és Hargita megyei kiállításon szerepeltem. Kaptam több megyei és országos elismerést, 1. helyezést országos népi iparművészeti tárlaton. Oklevelet kaptam az Egerszegi Vásáron.

   Fülöp Ferenc bányamérnöksége ideje alatt kezdték el és ő vezette két évig a mostani Parajdi Sóbánya nyitási munkálatait.

   Fülöp Ferenc 2017 Szeptembe 26.-án hunyt el. Emléke legyen áldott, pihenése csendes.

Faragott sarokszekrény


Faragott kopjafák

Faragott kopjafák

Címer

Faragott sarokszekrény

Faragott sarokszekrény

Faragott szék


Fülöp Ferenc alsósófalvi származású fafaragó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése