2011. szeptember 10., szombat

Farsangi bál

   A farsang időszaka volt az az időszak, amikor az emberek leginkább eljártak egymáshoz. Ezt nevezték farsangolásnak. Meglátogatták a rokonokat, barátokat. Az asszonyok kézi munkát is vittek magukkal, a férfiak politizálással de leginkább poharazgatással töltötték a mulatságos téli estéket. A farsang időszaka volt azaz időszak, amikor a legtöbb mulatságot, táncot, bált és lakodalmat tartottak.

   A farsang végét pedig illő volt egy utolsó nagy bállal zárni. Ez a farsangi bál, amelyet mai napig is megrendeznek a helyi Művelődési Otthonban. A bál legnagyobb látványossága a maszkurák. Maszkurának bárki felöltözhet, közülük a legtöbb helybéli, de a szomszédos falvakból is akad néha egy-két lelkes személy. A fiataloktól kezdve az idősebbekig minden korosztályból van aki szívesen bújik álruhába. A bál során pedig aktívan játszódják a karakter egyéniségét.

   Persze egy bizonyos idő elteltével felfedik a maszkurák az igazi kilétüket és lesz nagy nevetés, hisz kiderül, hogy akivel épp az előbb táncoltunk, az azonos nemű velünk. Vagy akiről azt hittük, hogy egy idősebb személy, az alig múlt 18.






Ajánlott tartalom : Farsangtemetés

2 megjegyzés:

  1. Mikortol kezdodik es meddig fog tartani?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. 2012-ben a farsangi bál szintén szombaton lesz. A teljes program : http://alsosofalva.blogspot.com/2012/02/farsangbucsuztato-alsosofalva.html

      Törlés