2011. december 4., vasárnap

Orvosok

   Bíró Róbert, szociológiát végzett hallgató Fülöp József alsósófalvi lakossal folytatott interjújában külön kitért az orvosokra is. Innen tudjuk, Fülöp József gyermekkorában Weiss doktor volt az egyetlen orvos a környéken; a betegeket Parajdon fogadta. A II. Világháború éveitől kezdve az 1960-as évekig (haláláig) ott volt orvos. 

   Akkoriban nagyon ritka volt a penicillin, de Weiss doktornak mindig volt. Fülöp Józsefet is ő mentette meg a tüdőgyulladástól, ami akkor a biztos halált jelentette. Mindenki úgy emlékszik rá, mint egy vicces, jó kedélyű emberre. Hogy Fülöp Józsefet megmentse cserébe egy töltött rucát ígértek neki, de, amikor helyette tyúkot kapott azt kérdezte: “Na mi van Rebi néni? Mióta kotkodácsol a ruca”?
   
   Az orvos mellett mindig ott volt a bábasszony. Az ő feladata az volt, mint manapság egy nővérnek, vagy egy asszisztensnek. Segédkezett foghúzásoknál, szüléseknél, stb.

   A súlyos betegeket természetesen Székelyudvarhelyre kellett szállítani. Akkoriban gépjárművek még nem igazán voltak, ezért a szekérbe szénát tettek, és úgy szállították a beteget a kórházba. Kisebb kórház Parajdon is volt, úgynevezett befektető.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése