2015. június 1., hétfő

Pünkösdi Nemzetközi Néptánctalálkozó

   Múlt hétvégén ötödik alkalommal rendezték meg a Pünkösdi Nemzetközi Néptánctalálkozót Alsósófalván. A Kacsó András Kultúrotthonban több mint tíz néptánccsoport mutatta be tehetségét.

   A néptánctalálkozó idén is felvonulással kezdődött. A csoportok a művelődési ház előtt sorakoztak, ahonnan énekelve, zenei kísérettel végigvonultak a falun. Az ünnepi műsor délután 5kor kezdődött. Az eseményen a műsorvezető, Derzsi Kinga köszöntötte a vendégeket, a néptánccsoportokat, majd a zenekarokat. Elmondta, a Pünkösd a vallásosság mellett másik értelmet is kapott, ugyanis Székelyföldön a magyarok világtalálkozójává vált. Örülnek, hogy Alsósófalva is részese lehet ennek a világtalálkozónak. Az eseményre érkeztek vendégek Szerbiából, Horvátországból, valamint Magyarországról is, emellett a térség összes tánccsoportja jelen volt, többek között a székelyudvarhelyi Kékiringó Néptánccsoport, valamint a Kispipacsok Néptánccsoport Székelykeresztúrról. A néptánctalálkozón kameránk is forgott. Elsőként a Domokos Kázmér Gimnázium III. osztályosai léptek színpadra Nyárád-menti táncokkal, őket követte a parajdi „Ide, lábam!” Néptánccsoport Veress Kálmán vezetésével, ők széki táncokat mutattak be.

   A parajdi táncosokat követően ismét szovátai gyerekek léptek színpadra. A Sóvirág Néptánccsoport is Nyárád-menti táncokkal készült.

   A sor a környék egy másik tánccsoportjával folytatódott, a sóváradi Szúszékdöngetők mezőségi táncokat adtak elő.

   A Szúszékdöngetők után a Kékiringó Néptánccsoport udvarhelyszéki táncokat mutatott be, majd a Kispipacsok és a Forgó Rózsa Néptáncegyüttesek léptek színpadra, amelyek tagjai nagy szeretettel ápolják kultúránk igazgyöngyeit. Ezúttal szatmári táncokat adtak elő. Ezután a Birjáni Hagyományőrző csoport lépett színpadra, majd a Felsősófalvi Gyermek Néptánccsoport következett, aztán az alsósófalvi Gyermekláncfű Néptánccsoport, akik mezőségi táncokkal készültek. A továbbiakban a Kispipacsok Néptáncegyüttes kalotaszegi táncokkal szórakoztatta a közönséget. Őket a felsősófalvi Súgó Néptánccsoport követte, akik fél éves múlttal rendelkeznek, Forgács Hunor táncoktató tanítja őket. A csoport sóvidéki táncokat adott elő.

   A Súgó Néptánccsoport után a Gyermekláncfű Néptánccsoport felcsíki táncokkal kedveskedett a közönségnek, majd a Kispipacsok bonchidai táncokkal. A sort az alsósófalvi Fonó Hagyományőrző Csoport zárta sóvidéki táncokkal.

   A néptánctalálkozót táncházzal zárták, ahol a csíkszentdomokosi Kedves Zenekar, valamint az alsósófalvi Ráduly Zenekar húzta a talpalávalót.

Forrás: Sóvidék Televízió

Pünkösdi Nemzetközi Néptánctalálkozó Alsósófalva

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése