2011. július 23., szombat

Egyházak

    A faluban két vallásfelekezet van: református és római katolikus. A református hivők száma 2002-ben 1424, míg a római katolikusoké 205 volt. Az új felekezetek teret hódítottak a lakosok körében, nőtt a Jehova Tanúinak a száma, különösen az idősek soraiban. Ennek a magyarázata abban rejlik, hogy az emberek egy része reményét vesztette sorsa jóra fordulásában.

    A lakosság többsége vallásosnak számít, ez például megnyilvánul a halállal való szembenézésben is.

    A három legnagyobb vallási ünnepet méltó módon megünneplik (ugyan- így március 15-ét is) , a reformáció ünnepére is emlékeznek minden évben, istentisztelet keretében.

    Az egyházhoz való viszony általában jónak mondható. Tudják és érzik az egyház fontosságát. A kortárs-találkozók alkalmával először mindig istentiszteleten vesznek részt és az egyház fenntartására adakoznak, az egyházközséget segítik anyagiakban, közmunkák révén is. Az emberek többsége ismeri saját egyháza történetét, hagyományait és hitelveit.

    A múlt rendszer ateista felfogása kis mértékben van jelen a hétköznapokban. Nem mondhatjuk, hogy teljesen megszűnt, de nem számít ellenfélnek a vallásossággal szemben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése