2015. július 22., szerda

Négy évesek lettünk

Molnár Szabolcs
  Az ember azért kell élete útja során oszlopokat állítson minden különleges családi ünnep alkalmával, mert ezek az oszlopok megvilágítják életének útját. És amelyik út ki van világítva, azon vissza lehet tekinteni, látni lehet, hogy nem a semmiből jön, és nem a sehová tart. Mi hisszük, hogy Alsósófalva oldala tart valahová, célja van annak, hogy folyton írunk, gyűjtünk, halmozzuk a tudást, és információkat. Így érkeztünk el oda, hogy a negyedik oszlopot is felállíthatjuk, és elmondhatjuk, hogy immáron négy éves lett Alsósófalva oldala. 

   Felsorolni mindazt, hogy miket csináltunk az elmúlt egy évben, hosszú és untató lenne, ezért igyekszem csak a legfontosabbakat kiemelni azon cikkek közül, amelynek száma egy nagyon szép szám: száztizenkettő.

   Talán a legfontosabb lépés az, hogy megvettük a www.alsosofalva.eu felhasználási jogát. Ezáltal még könnyebben elérhetnek a kedves felhasználók minket. Folyamatosan bővítettük rovatainkat. A Régi idők meséi rovatunk idén nagyon sok, és színes tartalommal gazdagodott. Hadd illesse köszönet minden adatközlőt, közbenjárót, akik segítségével születtek meg ezen cikkeink. Lencsevégre kaptuk a falu egyik legöregebb házát is: 160 éves tornácos ház Alsósófalván. A Tájszavak rovatunk immáron több mint 650 sóvidéki szó megmagyarázását foglalja magába. Igyekszünk minden fontos esemény meghívóját közzé tenni, és ezáltal is mindenkit hívogatunk a közösségi életben való részvételre. A Hagyományos ízek rovatunk 26 bejegyzést számlál, melyek közül egyesek, mint például a Salátás fuszulyka leves, vagy a Bodza szukk receptje igen népszerű az internetezők körében. A Sóvidék zenevilágából is próbáltunk megörökíteni egy kicsit, így született egy majdnem egy órás összeállítás, amelyet bárki meghallgathat a YouTube csatornánkon.

  Kalandos év volt ez az idéni esztendő. Sokszor még a hozzám legközelebb álló személyek se értették meg, hogy honnan ez a sok szenvedély, idő és türelem, ami az oldal önkéntes alapon való működtetéséhez kell. Mert tudniillik, hogy sem pénzbeli adományt soha nem fogadtunk el, sem pénzre nem váltottunk soha semmit az oldal tartalmából. Valójában a válasz egyszerű, emberi természetünkből fakad. A székely ember ugyanis ha meglát valami munkát, akkor rögtön elkezdi elvégezni azt. Nem kérdi meg, hogy miért pont ő, de elfogadja mások segítségét is. Így vagyunk mi is ezzel, érezzük, hogy arra, amit csinálunk, szükség van. Szükséges ahhoz, hogy a kultúránk, népi művészetünk ne vesszen a feledés homályába. Szükség van rá azért, hogy az unokáink magasra nővő fák legyenek. Hisz csak azok a fák nőnek a magasba, amelyek a gyökereiket a mélybe eresztik. Szükség van rá, hogy gyerekeink az itthon maradást válasszák a külföld helyett. 

  A szerkesztőségről talán annyit kell elmondani, hogy állandó szerkesztője az oldalnak egymagam vagyok, besegítő munkatársaim száma negyedéves bontásban 3-5 között változó. Mindenkinek köszönöm szépen a segítségét, és továbbra is arra biztatunk mindenkit, hogy merjenek írni nekünk, merjenek írni az embereknek az oldalunk által.

 Erőt, egészséget kívánunk minden kedves olvasónak, és ha tehetik látogassanak ki el - ki haza Alsósófalvára. 

Tisztelettel,
   Molnár Szabolcs


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése